В свят, в който предпочитаме да търсим информация на екран

...
В свят, в който предпочитаме да търсим информация на екран
Коментари Харесай

Мисия реставратор - да опазваш книги на стотици години

В свят, в който избираме да търсим информация на екран повече, в сравнение с хартия има и хора, които са пазители на книги и ръкописи от времена, в които страниците са се изработвали от животинска кожа и са коствали доста скъпо. Времена, в които те са били единствените извори за осведомление.  Опазването на вековно завещание за идващите 100 години. Това е мисията на реставраторите в националната библиотека.
Всеки един документ без значение какъв брой е остарял или дали е нов е физически образ на словото, което ние се стараем да съхраним за бъдещите времена. Когато едно нещо бъде намерено, дали ще е книга или някакъв археологически обект, да имаме и концепцията за неговото запазване, тъй като неналичието на такава води в множеството случаи до неговото заличаване.
Александрина Аенска - реставратор

Реставрационният център е амбулатория за старите, само че скъпи листове, които получават нов живот откакто за тях се положат нужните грижи.

 
Това, което ще създадем за тази брошура е ще се почистят повърхностните замърсявания, ще се възвърне целостта на кожата с друго късче и ще се пришият конците, с цел да се резервира още веднъж нейния образ.
Александрина Аенска - реставратор

Оценката на положението на материала е първият стадий откакто той дойде в лабораторията. Следва разчистване, а откакто се отстрани непотребното хартията се укрепва, а в случай че тя е раздрана дупките се попълнят с нова хартия посредством листоотливане. 

В библиотеката е реставриран и съхранен най-старият старобългарски ръкопис. Това е  " Енинският деятел ", в който се срещат и знаци от глаголицата. 
Запазен в доста дребен откъс, оживял като по знамение от ремонта на църквата св. Петка в село Енина. Реставриран, докаран до тип, в който може да се чете този ръкопис в Националната библиотека и тук е била единствената лаборатория, която е била в положение да върне тази топка смачкана кожа, омацана с вар, да реставрират лист по лист.
Елисавета Мусакова - изкуствовед

Добрейшовото евангелие от края на 12-ти век също се съхранява в библиотеката, назовават го “герой ”, поради непокътнатите и до през днешния ден средновековни илюстрации. Макар и да е в много положително положение ръкописът е изпълнен с мистерии.
Името му идва от поп Добрейшо, той е изобразен на една от миниатюрите. Това е почти което знаем за този ръкопис, не знаем нито точната дата на неговото написване, нито мястото на написването, защо е предопределен, нямаме никаква концепция кой е поп Добрейшо и за какво той е изобразен без брада и с дреха, която не дава отговор на облеклото на православните свещеници.
Елисавета Мусакова - изкуствовед

А по какъв начин мирише пергамент на стотици години?
Е, когато е минал през реставраторските лаборатории не можем да кажем, че кой знае какъв брой доста мирише. Един от огромните български експерти в региона на българските ръкописи и на славянската словесност беше професор Божидар Райков и когато го попитали: " Г-н Райков от кой век е съгласно Вас е този ръкопис? " и той казвал: “Мирише ми, мирише ми на 13 век, на 14 век ”...
Елисавета Мусакова - изкуствовед

Макар специалността реставратор да е нужна през днешния ден, малко хора избират да се занимават с тази активност.

Целия репортаж вижте във видеото. 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР