В своята реч За състоянието на съюза миналата седмица председателката

...
В своята реч За състоянието на съюза миналата седмица председателката
Коментари Харесай

Защо Австрия отказва да допусне България в Шенген?

В своята тирада " За положението на съюза " предходната седмица председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи, че България и Румъния би трябвало да бъдат признати в зоната за свободно придвижване на Европейски Съюз " без по-нататъшно отсрочване ". Фон дер Лайен похвали двете страни за това, че са " водещи " с метода си към даването на леговище и връщането на незаконни мигранти, оповестява сп. " Политико ".

Австрия обаче отхвърли апела на председателката на Комисията да вдигне ветото си против присъединението на България и Румъния към Шенгенското пространство с аргумента, че разширението на безвизовата зона сега няма смисъл, съобщи " Юроактив ".

В момента броят на мигрантите в цяла Европа се усилва и в доста страни се разисква спомагателен граничен надзор. В този миг за мен е безсмислено да се приказва за разширение на Шенгенското пространство. Нуждаем се от повече надзор, а не от по-малко, съобщи австрийският министър на вътрешните работи Герхард Карнер.

Австрия блокира присъединението на двете страни, опасявайки се от приток на незаконни мигранти. Според австрийското държавно управление двете страни не могат да управляват дейно границите си, които ще станат външни граници на Европейски Съюз след присъединението им към Шенген.

Продължаващото гледище на държавното управление за поддържане на ветото против двете страни обаче бе разкритикувано от демократичната опозиционна австрийска партия " НЕОС - Нова Австрия и Либерален конгрес ".

„ Това е пряк апел към австрийското федерално държавно управление най-сетне да анулира своето неописуемо и антиевропейско несъгласие “, уточни пред австрийската национална новинарска организация АПА депутатката от НЕОС Клаудия Гамон след речта на Фон дер Лайен.

Когато чешкото председателство на Съвета на Европейски Съюз в края на предходната година ненадейно включи в дневния ред участието на Хърватия, Румъния и България в Шенген, австрийското държавно управление се оказа в тежка позиция от вътрешнополитическа позиция поради възхода на антимигрантски настроеното крайнодясно в страната, разяснява основаният в Лондон и Бостън уебсайт " Интелинюз ", който е част от световното бизнес издание " Имърджинг маркетс ". Австрийският канцлер Карл Нехамер и наследникът му на поста министър на вътрешните работи Герхард Карнер оповестиха, че Австрия ще наложи несъгласие на предлагането за приемане на трите страни с аргумента, че броят на молбите за леговище демонстрира, че граничният им надзор не действа вярно. Начинът, по който те оповестиха това, обаче беше изключително провокативен, защото те го направиха посредством медиите вместо тематиката да бъде повдигната на ниво Европейски Съюз или на двустранно ниво.

Скоро по-късно обаче Нехамер промени позицията си, като съобщи, че Австрия ще поддържа присъединението на Хърватия към Шенген, защото държавното управление е уверено, че контролът по външните граници на страната действа вярно. Вероятно не е инцидентно, че единствено няколко дни преди този момент Нехамер посети дружно с баварския министър председател Маркус Зьодер терминала за полутечен природен газ на остров Крък, където двамата се срещнаха с хърватския министър-председател Андрей Пленкович. Нехамер и Зьодер получиха уверения от Пленкович, че газопроводът " Адрия " ще бъде уголемен, с цел да обслужва надлежно австрийския и баварския пазар, което да понижи зависимостта им от съветския газ.

Освен това, съгласно приказвал при изискване за анонимност източник, хърватски публични представители са заплашили да блокират идни австрийски вложения в огромни инфраструктурни планове в страната, което е предиздвикало Австрийската комерсиална камара (АТК) да лобира пред държавното управление за промяна на курса.

Австрийското държавно управление признава, че Хърватия се употребява от мигранти за незаконно влизане в Шенгенското пространство, откакто са минали през Сърбия и Босна и Херцеговина. Всъщност жителите на разнообразни трети страни, които нямат безвизов достъп до Европейски Съюз - като Индия и Тунис - могат да летят до Сърбия без нужда от приемане на виза. След като сръбският президент Александър Вучич се съгласи да анулира безвизовия режим за доста от тези страни, в това число Индия, Нехамер получи претекст да отстъпи от опасността си за налагане на несъгласие на Хърватия.

Министерството на вътрешните работи на Австрия обаче съобщи, че не е уверено, че контролът по външните граници на България и Румъния е съответен, макар оценките на европейската организация за гранична защита " Фронтекс ", че той дава отговор на техническите критерии. Австрийското ведомство се базира на свое лично изследване, съгласно което от жителите, които са влезнали нелегално в Австрия през 2022 година, 40% са пристигнали през Сърбия, други 40% през Унгария, Румъния и България, а 20% са пристигнали по други направления. Това опонира на данните на " Фронтекс ", само че министерството твърди, че неговите данни са по-надеждни, като се има поради, че се основават на картографиране на информация от мобилини телефони, както и на изявленията с търсещи леговище. Проучването обаче не е обществено налично.

Обезпокоена за австрийските бизнес ползи в Румъния и България АТК лобира интензивно против ветото, само че без триумф. Румънският евродепутат Еуген Томак твърди, че опитите да се лобира пред Нехамер посредством Европейската национална партия са били също толкоз безплодни: той отхвърлил " всеки разумен мотив " и " всяко предложение на Европейската комисия, отричайки всеки отчет и всяка статистика ". Надеждите, че позицията на неговата ръководеща Австрийска национална партия (АНП) не е толкоз последна и че тя скоро ще стартира да подражава на нидерландците, като одобри някои алегорични гаранции за граничния надзор и корупцията, се оказаха напразни.

На доктрина опозицията на АНП не е безапелационна. Канцеларията на Нехамер съобщи, че ще поддържа присъединението на Румъния и България към Шенген, откакто бъде задоволена от контрола по външните им граници, което допуска, че е единствено въпрос на време предлагането да бъде импортирано още веднъж. И въпреки всичко австрийски източници в Румъния и България, говорили при изискване за анонимност, са доста песимистично настроени, че това ще стане толкоз елементарно. Те също по този начин се притесняват, че неотстъпчивостта на държавното управление им ще нанесе трайни вреди на австрийските ползи в тези страни.

Гневът към този момент е осезателен, откакто румънският министър председател Марсел Чолаку съобщи, че ще даде Австрия на съд и ще изиска няколко милиарда евро като отплата за вредите, породени от ветото на Виена върху присъединението на страната му към европейската зона за пътешестване без граници, показва Българска телеграфна агенция.

Цялата преживелица би могла да бъде възприета като комедия на грешките, в случай че държавното управление на Австрия не държеше за заложници 26 милиона жители на Европейски Съюз, до момента в който похабява въздействието, което Австрия е натрупала в Централна и Югоизточна Европа. Всъщност преди 1989 година, само че най-много по-късно, Австрия е една от страните, които най-силно поддържат интеграцията на района в Европейски Съюз. Мотивите ѝ никога не са алтруистични. Тази тактика има големи преимущества. Австрийските вложители откриват нови доходоносни пазари, на които имат преимуществото на първите, а стопанската система на страната се доставя с евтина работна ръка. Виена съумява да възроди и преоткрие статута си на фактическа столица на района. Тя остава корав съдружник на страните в района, макар че политическата върхушка постоянно надценява степента на нейното геополитическо въздействие.

През последните години обаче АНП разрушава тази известност, като се държи по метод, който е искрено политически. Освен това, като се преценява с ползите едни страни членки, а подценява други, Австрия се демонстрира като безсрамен и обезсърчителен сътрудник. Нехамер се отхвърли от опълчването си на хърватското участие, откакто Загреб отговори с метода на моркова и тоягата. АНП продължава да ухажва унгарския министър председател Виктор Орбан, като единствено през 2022 година организира три значими срещи с него, макар че страната му е най-слабото звено в миграционната верига. Правителството на Орбан освен направи на практика невероятно подаването на молби за леговище в своята страна, само че също по този начин трансферира търсещите леговище към Австрия.

Това не остава неусетно в Букурещ или София. По думите на един отчаян от дейностите на държавното управление си австрийски формален представител, приказвал при изискване за анонимност, решението за блокирането на двете страни е " напълно политическо " и това ще затрудни излишно живота на австрийските предприятия, изключително в Румъния, която е една от най-големите дестинации в Европейски Съюз за австрийски задгранични вложения. По думите му държавното управление във Виена освен вреди на двама свои съдружници, само че и на личните си стопански ползи.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР