В своя позиция от Асоциацията на частните болници определят спирането

...
В своя позиция от Асоциацията на частните болници определят спирането
Коментари Харесай

Спирането на плановите дейности е грешка и архаизъм

В своя позиция от Асоциацията на частните лечебни заведения дефинират прекъсването на плановия банкет и плановите интервенции в лечебните заведения като архаична противоепидемична мярка с историческо значение. От организацията дефинират възбраната като неточност. Подобно становище .

" Преди година възбраната имаше някакво значение, тъй като обстановката беше радикално друга: лечебните заведения не бяха готови – нямаха персонални защитни средства, нямаше медикаменти, нямаше ваксини, нямаше и опит в диагностиката и лекуването на Covid пациенти, нямаше Covid отделения ", разяснява пред БНР Красимир Грудев, ръководител на УС на Асоциацията на частните лечебни заведения.

" Сега имаме голям опит, има ваксини, а лечебните заведения изобщо не са това рисково място, както се смяташе преди една година ", уточни той. И добави, че рискът от заразяване на пациентите е най-малък, да не кажем, че е еднакъв на нула.

" На входа на ресторанта никой няма да ви направи антигенен тест, до момента в който на входа на лечебните заведения това се прави на всички ", сподели още Красимир Грудев. Болниците са подложени на непрекъсната, безусловно свирепа стерилизация, означи той. 

" След последното прекъсване на плановите действия, траяло два месеца, на хората са им нужни най-малко още два месеца, с цел да се ориентират към лечебните заведения. И таман в този миг още веднъж се поставя възбрана ", посочи Грудев. Около 8 месеца хората ще имат несъответстващо болнично лекуване, акцентира той, визирайки единствено интервала от есента насам.

Красимир Грудев напомни, че отлагането на лекуването на някои болести е извънредно рисково за пациентите. " Болниците с по-малко разкрити Covid кревати би трябвало да продължат да работят в планов порядък, другояче се покачва смъртността ", предизвести той.

Грудев е безапелационен, че лечебните заведения имат интерес да не работят, тъй като Касата им покрива разноските в тази епидемиологична конюнктура, но това не е логиката на лекарите. 

Според статистиката на НЗОК от януари до март междинното нарастване на постъпилите в лечебните заведения с Covid е сред 1.5 и 3 пъти, разясни болничният шеф. Най-висок е този дял в Бургас, а най-нисък - във Видин.

„ В този смисъл няма такава непосредствена заплаха леглата да свършат. Има големи благоприятни условия за банкет, в случай че се наложи, при такава увеличена вълна “, увери Красимир Грудев. 

Относно имунизационния развой в страната той заяви, че ваксинационният проект е бил извърнат „ с краката нагоре “. „ Ако има задоволително ваксини, първото наложително нещо, което би трябвало да се направи, е по-голямата част от тези ваксини да се дадат на персоналните лекари “, смята Грудев.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР