В своя експертиза БНБ е потвърдила, че иззетите от печатницата

...
В своя експертиза БНБ е потвърдила, че иззетите от печатницата
Коментари Харесай

Фалшиви пари от печатницата към ВУЗ-а били пуснати вече в оборот

В своя експертиза Българска народна банка е удостоверила, че конфискуваните от печатницата във висше образователно заведение банкноти не съставляват " реквизитни пари ".

Мнението на Българска народна банка е поискано от СГП с назначена техническа експертиза. Освен това банкноти, като тези конфискувани от печатницата, направените по същия метод, са предмет на закононарушение по друго следствие - то е към този момент за разпространяване на неистинен парични знаци в огромни количества. Идентичността на банкнотите по двете досъдебни производства е доказана от техническата експертиза.

Експертизата на Българска народна банка обгръща с изключение на банкнотите и разследваните предмети, материали и оръдия за тяхното правене.

По досъдебното произвеждане са привлечени като обвинени две лица - И.Н. и Д.А.

Произволно са определени банкноти с номинал от 100 $, а съгласно заключението на специалиста от Българска народна банка те са неистинен. Серийните номера на изследваните банкноти са направени на пъстър лазерен принтер и съдържат поредност от две букви, седем числа и една писмен знак. Броят на цифрите при същинските банкноти са 8.

Иззетите парични знаци не съставляват " реквизитни пари ", сочи формален отговор на Българска народна банка, представен от прокуратурата. Те са в нарушаване на реда и условията за реквизитни пари - те би трябвало да са с размери ясно различими от тези на оригинала, да са отпечатани едностранно, върху изображенията да не се имитират защитни детайли (нишка, воден знак и други).

Иззетите са отпечатани двустранно, имат сериен номер и са с два защитни детайла - нишка и воден знак.

Освен това печатарската машина е идентична с тази при произвеждане на същинските парични знаци, сочат събраните досега писмени доказателства.

Също по този начин от прокуратурата показват, че по делото има доказателства, че единият от обвинените - И.Н. е изпълнявал длъжността " печатар " по трудов контракт с комерсиално сдружение с едноличен притежател на капитала - висше образователно заведение.

Управителят на комерсиалното сдружение е бил ректор на висшето образователно заведение.

Информацията по отношение на заключенията на направените експертизи се оповестява в сходство с член 198 от Наказателно-процесуалния кодекс, на съображение разпореждане на наблюдаващия прокурор.

От прокуратурата припомнят, че за откриване на незаконната активност са съдействали и представители на " Сикрет сървиз " в България, в чието обвързване влиза противодействието против подправянето на американската валута.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР