В Световния ден за борба с артериалната хипертония, кардиолозите на

...
В Световния ден за борба с артериалната хипертония, кардиолозите на
Коментари Харесай

В Световния ден на хипертонията: Малко известни рискови фактори за високото кръвно

В Световния ден за битка с артериалната хипертония , кардиолозите на УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “ обръщат внимание на положенията и методите за диагностика, които са по-малко известни, само че са също по този начин значими за вярното следене на болестта.

 heart  Има от ден на ден доказателства, че не периферното кръвно налягане (това, което мерим с така наречен уред за кръвно), а централното артериално налягане (налягането измерено в аортата) е по – благонадежден предиктор за бъдещи сърдечно - съдови събития, защото обезпечава на лекарите повече информация за положението на кръвоносните съдове и надлежно дали има увреждания на таргетните органи. Това оповестиха от ИСУЛ

„ Понякога периферното кръвно налягане може да е ниско, само че централното аортно налягане - високо, което демонстрира, че има прикрит проблем, който би трябвало да се обясни “, изяснява кардиологът доктор Нели Георгиева. Клиниката по кардиология на УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “ е единственото място у нас, където централното аортно налягане може да бъде измерено и несъмнено посредством неинвазивни способи.

Изследването се прави със специфичен уред, с който се прави 24-часово мониториране на централното аортно налягане. Измерването може да стане и за 5-10 минути, както при общоприетите апарати за кръвно, при пациенти, при които към момента няма признаци, а се цели профилактика.

 heart  Друго нещо, на което малко се обръща внимание при диагностиката на артериалната хипертония, е връзката й със сънната апнея. Обструктивната сънна апнея (ОСА) е една от честите вторични аргументи за повишение на кръвното налягане. Около 50% от пациентите с ОСА имат хипертония, a към 30% от пациентите с хипертония страдат от ОСА. Състоянието визира 24%-26% от мъжете и 17%-28% от дамите на възраст сред 30 и 70.

При здравите хора кръвното налягане естествено се намалява с сред 10 и 20% през нощта. Хората с обструктивна сънна апнея, които имат непонижаващо се кръвно налягане през нощта, са изправени пред нараснал риск от сърдечно-съдови проблеми. Освен това доста пациенти с обструктивна сънна апнея изпитват ненадейно и ясно изразено повишение на кръвното си налягане, когато се разсънят заран. Този „ утринен скок “ е различен фактор, който може да усили риска.

 heart  Д-р Георгиева, която в Клиниката по кардиология, работи с новаторския уред за премерване на централното аортно налягане , поучава всички пациенти над 50-годишна възраст най-малко един път годишно да се подложат на това елементарно налично и неинвазивно проучване. Препоръката важи и за по-млади хора, които към този момент имат нараснало кръвно налагане или са с нараснала кръвна захар и високи стойности на холестерола. „ В последните години хипертонията от ден на ден се подмладява. Това е метод ще определим сърдечно-съдовия риск при симптомни и асимптомни пациенти и в случай че се наложи в точния момент ще вземем ограничения, преди високото кръвно налягане да е почнало да поврежда органите ни “, поучава доктор Георгиева.

 heart  Обструктивната сънна апнея също може да се управлява сполучливо, напомня доктор Петър Калайджиев, който има и предпазена дисертация на тази тематика. Лечението освен усъвършенства качеството на съня, само че също по този начин може да помогне за справяне с хипертонията. Единият метод е посредством обезпечаване на непрестанно позитивно налягане в дихателните пътища (CPAP). CPAP включва носенето на маска за лице, прикрепена към уред, с която пациентът спи през нощта. Друг метод за ръководство на сънната апнея, който може да намали кръвното налягане, е загубата на тегло посредством промени в диетата и метода на живот.

Опитният кардиолог поучава: Ако имате високо кръвно налягане, повода може да е обструктивна сънна апнея. Помислете дали някой от следните признаци важи за вас:

1. Сънливост денем
2. Трудности с вниманието и паметта
3. Главоболие заран
4. Сухота в устата при пробуждане
5. Раздразнителност, тревога или меланхолия
Той напомня, че сънната апнея постоянно не се разпознава от пациентите, а от колегата в леглото, който пръв вижда нощни признаци на ОСА:
1. Силно хъркане
2. Задушаване или задъхване по време на сън
3. Паузи в дишането по време на сън

„ Изпитването на един или повече от тези признаци не значи безусловно, че имате сънна апнея , само че е добра причина да обсъдите съня с Вашия доктор “, уверен е доктор Калайджиев.

В международен мащаб сърдечно – съдовите болести са причина за 17 милиона смъртни случая на година – 1/3 от общия брой. От тях затруднения на артериалната хипертония са 9.4 благ. годишно. Хипертонията е виновна най – малко за 45% от смъртните случаи, дължащи се на сърдечни произшествия. Темата, за тази година, оповестена от Световната лига по хипертония, е „ Измервайте кръвното си налагане тъкмо, контролирайте ги и живейте по-дълто “.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР