В световния ден на зрението, лекарите отчитат ръст на децата

...
В световния ден на зрението, лекарите отчитат ръст на децата
Коментари Харесай

Отчитаме ръст на децата с късогледство

В международния ден на зрението, лекарите регистрират растеж на децата с късогледство. Най-често нарушеното зрение е резултат от несъразмерното потребление на мобилни устройства. По данни на експерти, 90 % от децата у нас в никакъв случай не са преглеждани от очен доктор.

За столицата числата са малко по-обнадеждаващи – процентът пада на 50. Най-често децата не виждат наоколо или на надалеч. Около 10% от тях страдат от астигматизъм, който може да докара до така наречен „ мързеливо око “.

В началото на лятото 9-годишната Ваяна усеща, че има проблем с очите – с лявото вижда размазано. Майка ѝ я води на офталмолог, с цел да разбере дали проблрмът е краткотраен или има по-трайни последици. Специалистите показват, че дисплеят на мобилното устройство не би трябвало да е прекомерно покрай очите, тъй като продължителното потребление е измежду главните прични за увреждане на детското зрение.

„ Само от месец май до месец юни имахме няколко случая на деца с повишаване на късогледството – с два диоптъра и повече, което е директно отражение на образованието на компютър и несъразмерната приложимост на цифрови устройства. Това, което виждаме е,че децата развиват късогледство, имаме деца с 4 и 5 диоптъра “, изяснява пред БТВ доцент доктор Александър Оскар, нач. на Клиниката по очни заболявания в УМБАЛ „ Александровска “.

Съветът – отдалеченост сред устройството и очите минимум 35 см. И чести почивки на всеки двайсет-трийсет минути. Междувременно очните лекарите регистрират отлив на пациенти пред кабинетите поради ковид. Така диагностицирането на съществени болести като глаукома - става невероятно.

Препоръките на експертите са чести профилактики.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР