В света се наблюдава растяща съпротива срещу посегателствата на автократични

...
В света се наблюдава растяща съпротива срещу посегателствата на автократични
Коментари Харесай

Human Rights Watch: Засилва се съпротивата срещу автократи и популисти

В света се следи растяща опозиция против похищенията на автократични режими и популисти и опитите им да лимитират свободите. Това е най-важното развиване в региона на човешките права през миналата година, се споделя в годишния отчет на Human Rights Watch, оповестен през днешния ден в Берлин и представен от Асошиейтед прес и Българска телеграфна агенция.

Международната правозащитна организация дава постоянната си годишна оценка за положението на човешките права по света.

" Същите популисти, които популяризират ненавист и назадничавост, провокират опозиция, която печели значими борби и засилва световната отбрана на човешките права ", означи по този мотив шефът на организацията Кенет Рот. 

Този отпор от страна на цивилен групи и всеобщи придвижвания може да се следи в съпротивата против похищенията върху демокрацията в Европа, в напъните за попречване на кървава баня в Сирия или прекъсване на ръководените от Саудитска Арабия бомбардировки и блокади против мирни поданици в Йемен.

В Европа поддръжката за правата взема разнообразни форми - по улиците, в институциите, се споделя в отчета. Големи групи хора стачкуват против все по-авторитарното ръководство на унгарския министър председател Виктор Орбан и налаганите от него ограничавания върху университетските свободи. Десетки хиляди излизат по улиците в Полша, протестирайки против ограничението на независимостта на правосъдната система. Отбелязва се и позитивен образец на държавно ниво: Германия, Дания и Финландия прекратиха продажбите на оръжие за Саудитска Арабия след убийството на журналиста Джамал Хашоги, показва Human Rights Watch. 

В междинните избори в Съединени американски щати опозиционната Демократическа партия завоюва надзор над Камарата на представителите, с което гласоподавателите отхвърлиха " нагнетяването на боязън " от президента Доналд Тръмп, " който се опитваше да печели поддръжка, представяйки претендентите за леговище, бягащи от принуждение в Централна Америка, като фактор за рецесия ".
Избирателите в Малайзия и Малдивите отстраниха техните корумпирани министър председатели, арменският министър председател бе заставен да се отдръпна под натиска на всеобщи митинги против корупцията. Масиран напън изпод докара до смяна и в Етиопия, където едно репресивно държавно управление бе заменено от друго, което стартира впечатляващи демократични промени, се показва в отчета.

" Ако си автократ, това е доста комфортна позиция да нарушаваш човешките права - то е метод да се задържаш на власт, да пълниш банковите си сметки, да се отплащаш на своите протежета и другари ", акцентира Кенет Рот на представянето на отчета в Берлин.

Той обаче добави, че ролята на правозащитните придвижвания е да покачват цената, която автократите и другите извършители заплащат за цената на тези нарушавания на човешките права. " Това не се реализира елементарно, изисква се време, само че ние знаем, че в случай че съумяваме да повишим цената на похищенията, държавните управления в последна сметка схващат, че това им излиза скъпо и стартират да се пазят от такива нарушавания ", означи Рот.

България не е измежду страните, на които се обръща настрана внимание в отчета. Името на страната се загатва три пъти в границите на общия обзор за положението на човешките права и свободи в Европейския съюз. В раздела за върховенството на закона в Европейски Съюз се отбелязва тревожният факт за убийството на трима публицисти, което поражда мъчителни въпроси за отбрана на медийната независимост: проверяващата журналистка Дафне Каруана Галиция в Малта, младия проверяващ кореспондент Ян Куцияк в Словакия и българската телевизионна журналистка Виктория Маринова.

България е посочена и измежду редица страни от Европейски Съюз, в които са установени случаи на расова назадничавост и съпроводени с принуждение закононарушения от ненавист. Посочва се, че в Европейски Съюз към момента необятно е публикувана дискриминирането на основата на джендър и секс. Тук България е особено упомената като страна, отказала да подпише Истанбулската спогодба за попречване на насилието против дами и се показва, че " българският Конституционен съд я е намерил за несъвместима с конституцията ".

България е упомената и като една от няколкото страни от Европейски Съюз, които наложително са депортирали мигранти - претенденти за леговище, назад в страни отвън Европейски Съюз. Подобни дейности попадат в категорията на " ксенофобски реакции на имиграцията " съгласно отчета на Human Rights Watch.

Информацията е на Българска телеграфна агенция.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР