В света на инвестициите практиката pump-and-dump (напомпване и разпродажба) е

...
В света на инвестициите практиката pump-and-dump (напомпване и разпродажба) е
Коментари Харесай

Какво представляват pump-and-dump схемите и как да не станем тяхна жертва

В света на вложенията практиката pump-and-dump (напомпване и разпродажба) е манипулативна скица, посредством която с подправени рекомендации се покачва цената на дадена скъпа книга, написа.

Тези рекомендации са основани на погрешни, подвеждащи или мощно пресилени изказвания. Хората, които стоят зад този вид схеми, към този момент имат заета позиция при дадена компания и продават акциите, откакто те нарастнат в резултат на основаното вдъхновение.

Тази процедура е противозаконна, само че възходящата известност на криптовалутите докара до появяването на голям брой сходни схеми и в тази промишленост.
Основите на Pump-and-Dump
Схемите за напомпване и продажба на даден актив в началото са проведени посредством позвънявания по телефона на инцидентни клиенти с оферти за инвестиция. Възходът на интернет реалокира по-голяма част от тази активност онлайн.

В днешно време измамниците могат да изпращат стотици хиляди имейли на неподозиращи цели или да пускат известия онлайн, примамвайки вложители да купят дадена акция бързо.

В тези известия нормално се споделя, че създателите им разполагат с вътрешна информация за идно събитие, което ще докара до фрапантен скок в цената на дадена акция. След като купувачите се включат и цената се е покачила доста, създателите на схемата разпродават своите бумаги.

В тези случаи размерите на продажби на акциите нормално са обилни, което води до фрапантен спад в цената. В последна сметка, доста вложители претърпяват големи загуби.

Pump-and-dump схемите нормално се целят в акции на компании с микро или дребна пазарна капитализация на извънборсовия пазар, който е по-слабо контролиран от обичайните тържища.

Акциите на компании с микро или дребна капитализация са желани за този вид злоупотреби, тъй като могат да бъдат манипулирани по-лесно.

При фирмите с микрокапитализация нормално има по-малък брой свободно търгувани акции, ниски размери на търговия и лимитирана корпоративна информация. В резултат на това, не са нужни доста нови купувачи, с цел да се повиши цената на въпросната акция.
Pump-and-Dump 2.0
Същата скица може да бъде приложена от всеки с достъп до акаунт за онлайн търговия и способността да убеди други вложители да купуват акция, която се допуска, че " е подготвена да се изстреля нагоре. "

Авторът на схемата може да задвижи всичко, като купува съществени количества от акция, която се търгува в ниски размери, което нормално повишава цената ѝ.

Движението на цената кара други вложители също да се включат в покупките, което я напомпва още повече. Във всеки един миг, когато причинителят сметне, че покупателният напън може да спадне, той разпродава акциите си с огромна облага.
Pump-and-Dump в попкултурата
Схемата pump-and-dump има главно място в два известни кино лентата - " Брокери " (Boiler Room) и " Вълкът от Уолстрийт. " И в двата кино лентата феновете се потапят в големи зали с борсови брокери, които продават пени акции по телефона.

Във всеки от случаите борсовият медиатор е и маркет мейкър, и има големи количества акции в компаниис доста съмнителни вероятности.

Ръководителите на борсовите медиатори подтикват брокерите си с комисиони и бонуси за продажбата на акции на допустимо най-вече клиенти. По този метод брокерите напомпват цената посредством продажбите на големи размери.

След като тези размери доближават една сериозна маса и към този момент няма купувачи, компанията разпродава акциите си с голяма облага. Това срутва цената, постоянно до под първичната, което води до големи загуби за клиентите, тъй като те не са могли да продадат книжата си в точния момент.
Избягването на схеми Pump-and-Dump
Щатската комисия по Ценни бумаги и тържища (SEC) на Съединени американски щати дава препоръки за хората да не стават жертви на сходни схеми. Ето някои от тях:
Внимавайте извънредно доста с непоискани оферти за вложения
Бъдете извънредно внимателни, в случай че получите непоискано предложение, обвързвано с " капиталова опция. "

Множеството благоприятни условия за виртуална връзка значат, че сходни съмнителни оферти за вложения могат да доближат до вас по редица способи — имейл, коментар или пост в обществените мрежи, непосредствено известие или позвъняване или гласова поща на вашия мобилен телефон.

Игнорирайте сходни известия. Предприемането на дейности по тях може да докара по-скоро до обилни загуби, в сравнение с до големите облаги, които ви дават обещание измамниците.
Търсете явни предупредителни сигнали
Предполагаемата инвестиция звучи ли прекомерно добре, с цел да е истина? Обещава ли ви " обезпечена " рентабилност? Притискат ли ви да купувате незабавно, преди цената на акцията да е тръгнала нагоре?

Всичко това са постоянно употребявани тактики от измамниците и би трябвало да бъдат считани за предупредителни сигнали.
Внимавайте за измами с принадлежност
Този измами се целят в членове на религиозни или етнически общности, застаряващи възрастни или професионални групи. Инвестиционно предложение от членска група, с която сте свързани, може да ви накара да повярвате в неговата достоверност.

Проблемът е, че отправящият го член на групата може неумишлено да е подведен да повярва, че инвестицията е законна (докато, в действителност, това е просто измама).
Провеждайте лично изследване
Преди да инвестирате заработените си с труд пари, направете лично изследване. Относително елементарно е човек да си набави доста информация онлайн за законни компании — от техните бизнес вероятности и управление до техните финансови доклади.

Липсата на сходна информация постоянно може да е сигнален сигнал сама по себе си.
Pump-and-Dump 3.0
Пазарът на криптовалути се трансформира в най-новото място за pump-and-dump схеми. Огромното повишаване на токени, като биткойн и етериум, провокира забележителен интерес към всевъзможни криптовалути.

За страдание, криптовалутите са изключително подобаващи за pump-and-dump схеми поради неналичието на регулации на този пазар, както и поради неговата неяснота и техническата трудност на цифровите валути.

Проведено през 2018 година изследване се съредточава върху разпространяването на pump-and-dump схеми на пазара на криптовалути.

Авторите са открили над 3 400 сходни схеми в рамките единствено на шест месеца, следейки две платформи за групови чатове, известни измежду инвестиращите в криптовалути.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР