В студената зима на 1878 година продължават боевете от Руско-турската

...
В студената зима на 1878 година продължават боевете от Руско-турската
Коментари Харесай

Денят 10 януари в българската история

В студената зима на 1878 година не престават боевете от Руско-турската война. Освободени са Копривщица и Клисура. Главната квартира на Руската войска е преместена от Ловеч в Севлиево.
Младотурците на Енвер Бей вземат властта в Турция през 1913 година. Правителството на партията “Единение и напредък ” прекъсва мирните договаряния, след което стартира вторият стадий от Балканската война сред Турция и съседите й.
През 1944 година в хода на Втората международна война съюзническата англо-американска авиация прави над София първият дневно-нощен въздушен удар. В него вземат участие 280 самолета. Убити са 431 души, ранени са 611 души. Разрушени са 537 здания и свалени 6 български самолета.

2009 година
Божидар Михайлов Нанев е определен за ръководител на Българския лекарски съюз. Той е български доктор и политик, експерт в региона на обща, гръдна и детска хирургия. В продължение на няколко месеца през 2009-2010 година е министър на опазването на здравето в кабинета на ГЕРБ и Бойко Борисов.

2003 година
Президентът на Република България присъжда Орден „ Стара планина ” – първа степен на проф. доктор Стефан Михайлов.

2002 година
Военният министър Николай Свинаров внася в държавното управление предложение военновременната българска войска да се понижи от 250 на 100 000 души. Мирновременната да бъде 41 000 с още 4000 в структурите на Министерството на защитата.

1997 година
Организирано е протестно шествие на опозицията против Народното събрание, което приключва с окупация и нахлуване над постройката. Късно през нощта полицията разгонва със мощ стачкуващите. Президентът доктор Желю Желев отхвърля да даде мандат на Българска социалистическа партия за сформиране на ново държавно управление, а опозицията афишира начало на национална политическа стачка и приканва към гражданско непокорство.

1996 година
Народното заседание отхвърля втори избор на съмнение към държавното управление на Жан Виденов, препоръчан от Съюз на демократичните сили поради зърнената рецесия.

1971 година
България подписва конвенция за стокообмен и заплащания с Чехословакия за интервала 1971- 1975 година

1958 година
На 10 и 11 януари е извършен организационен конгрес на Българският съюз за физическа просвета и спорт (БСФС).

1954 година
Открит е първият ски-лифт в България край хижа " Алеко " на Витоша.

1945 година
България подписва комерсиална конвенция с Румъния.

1944 година
В хода на Втората международна война (1939-1945 г.) съюзническата англо-американска авиация прави над София първия дневно-нощен въздушен удар.

1934 година
На питане отправено от страна на немското държавно управление за задържаните през март 1933 година (за пожара в Райхстага) българи Г. Димитров, Бл. Попов и В. Танев - българското държавно управление декларира, че те не са български жители. На 15 февруари те получават руско поданство и на 27 февруари са екстрадирани в Съюз на съветските социалистически републики.

1891 година
Правителството на Стефан Стамболов обнародва Закон за пенсиите на служителите и служащите по гражданското ведомство

1878 година
В хода на Руско-турската освободителна война основната квартира на съветската войска се реалокира от Ловеч в Севлиево. На този ден са освободени Копривщица и Клисура.

1808 година
Софроний Врачански изпраща от Букурещ пълномощие на българския представител в Петербург Иван Замбин.

На тази дата са родени:

През 1989 година е родена Нина Добрев, канадска актриса с български корени

През 1959 година е роден Венцислав Мартинов, български комедиант

На тази дата умират:

2014 година
Умира българският естраден артист Георги Найденов (Гого) – член на музикалната групировка „ Тоника “.
Роден е в Бургас на 6 август 1949 година През 1971 година Гого и Ева, дружно с Анастасия Бинчева - Сия и Хари Шерикян, основават вокалния квартет „ Тоника “. Идеята е да са аналог на италианския квартер „ Рики е повери “.
През 1981 година Гого, Ева, Иван Христов, Красимир Гюлмезов и Виолета Гюлмезова основават групата „ Домино “.
През 1994 година по-голямата част от вокалистите от „ Тоника “, „ Домино “ и „ Тоника Сухопътни войски “ се събират, с цел да създадат сборната групировка „ Фамилия Тоника “. Групата извършва доста от най-известните шлагери на „ Тоника “, „ Тоника Сухопътни войски “ и „ Домино “, само че основава и нови песни. Около 2005 година стартират здравословните проблеми на Найденов, поради които той последователно приключва музикалната си кариера и се отдръпва от обществения живот. Дълго време е диагностициран и лекуван от латерална амиотрофична склероза, само че след това се открива, че страда от лаймска болест и е лекуван погрешно. След дългогодишно тежко боледуване почива на 64-годишна възраст.
За достиженията си в музикалното изкуство и за приноса му за издигане престижа на българската просвета и на град Бургас, през 2011 година Георги Найденов е разгласен за почетен жител на Бургас.

2008 година
Умира съветският офицер подполковник Михаил Петрович Минин. Известен е с това, че на 30 април 1945 година в състава на щурмова група съумява да се изкачи на покрива на Райхстага и пръв да развее Знамето на успеха.

2007 година
Умира проф. доктор Елена Трайчева Георгиева (Керпичева). Тя е българска езиковедка, ученичка на Любомир Андрейчин. Цялата ѝ кариера минава в Института за български език при Българската академия на науките. Преподава и в Шуменския, и в Пловдивския университет. Неин наследник е езиковедът Борислав Георгиев.

1975 година
Умира Стойчо Стефанов Мошанов - български политик, племенник на Н. Мушанов.

За правенето на историческата информация на Агенция “Фокус ” са употребявани следните източници:

Енциклопедия “България ” - Издателство на Българска академия на науките, 1982 г.;
Енциклопедия “Британика ” (2004 г.);
Болшая Советская Энциклопедия (1970 г.);
Фамилна енциклопедия “Larousse ”;
История на Българите - Късно средновековие и Възраждане - Издателство “Знание ” ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд ”, 2004 г.;
История на Българите - От древността до края на XVI век - Издателство “Знание ” ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд ”, 2003 г.;
История на Българите - Българската дипломация от древността до наши дни - Издателство “Знание ” ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд ”, 2003 г.;
История на България по дати - Книгоиздателска къща “Труд ”, 2003 г.;
Български обичаен календар - Българска академия на науките, Издателство Вион, 2002 г.;
История на Балканите XIV - XX век - Издателска къща “Хермес ”, 2002 г.;
Българска военна история - Българска академия на науките, 1989 г.;
История на войните в дати - Издателска къща “Емас ”, 2001 г.;
История на Русия - Книгоиздателска къща “Труд ”, 2002 г.;
История на Османската империя - Издателство “Рива ”, 1999 г.;
Българска енциклопедия, Българска академия на науките, Книгоиздателска къща “Труд ”, 2003 г.;
Исторически бюлетин - на “The New York Times ”;
Исторически бюлетин - на “The History Channel ”;
Исторически бюлетин - на “World of Quotes ”;
Енциклопедии - LAROUSSE

Исторически списък на Агенция “Фокус ” - отдел “Архив и бази данни ” и други.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР