В Струга започва третото издание на Преспанския форум за диалог,

...
В Струга започва третото издание на Преспанския форум за диалог,
Коментари Харесай

В Струга започва третото издание на Преспанския форум за диалог

В Струга стартира третото издание на Преспанския конгрес за разговор, което съответствува и с петата годишнина от подписването на контракта от Преспа, с който бе позволен дългогодишният спор на Република Северна Македония с Гърция.

Премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски, ще управлява сесия на тематика – „ Пет години след Преспанския контракт: провокации, които основават благоприятни условия “.

По думите на министъра на вътрешните работи на Северна Македония Буяр Османи Струга е определена за място на тазгодишното издание, тъй като това е „ градът на поезията и мостовете, място, което въодушевява открит разговор и продуктивни полемики ”.

На Преспанския конгрес за разговор ще се беседва под мотото - " Разширено европейско семейство до 2030 година - Мисия (не)възможна? " по проблеми на сигурността, европейската интеграция на страните от Западните Балкани, вероятностите за подсилване на районното съдействие и добросъседските връзки, битката с корупцията.  

Участие в двудневния Преспанския конгрес за разговор са удостоверили президентът на Черна гора Яков Милатович, президентът на Хърватия Зоран Миланович и президентът на Албания Байрам Бегай, както и министър председателите на Черна гора и Косово Дритан Абазович и Албин Курти. Ще участват и огромен брой министри от района на Западните Балкани и отвън него и представители на интернационалните организации, измежду които генералният секретар на ОССЕ Хелга Шмид, заместник-генералният секретар на Организация на обединените нации Мирослав Йенча, заместник-генералният секретар на ПРООН Ивана Живкович и  представители на голям брой организации от Европа.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР