В строителния бизнес има твърде големи буфери. Дълги години строителните

...
В строителния бизнес има твърде големи буфери. Дълги години строителните
Коментари Харесай

Методи Андреев: Дълги години строителните фирми работеха на 100% печалба

В строителния бизнес има прекомерно огромни буфери. Дълги години строителните компании работеха на 100% облага. Това разяснява пред БНР доцент инж. Методи Андреев, учител в Университета по архитектура, строителство и геодезия и член на Камарата на инженерите в капиталовото планиране.

„ Най-големите правила на облаги бяха в строителството. Дълго време цената на един квадратен метър подготвена строителна жилищна повърхност беше към 400-500 евро. В тази цена влизат компенсациите, които строителните компании даваха на притежателите на терените. А се продават на 1000 евро на квадратен метър (средно за София). Това дълго време го наблюдавахме преди да пристигна войната в Украйна, преди да се вдигнат енергоносителите. Така че преди да стартират да приказват строителните компании за повишение на цените в резултат на тези за тях фактически форсмажорни условия, би трябвало доста добре да си прегледаме какви правила на облаги реализирахме. Дълго време тези, които купуваха, потребителите на тяхната продукция, бяха длъжни да заплащат съвсем 100% норма на облага “, сподели Андреев в предаването „ Хоризонт до обед “.

Според Андреев би трябвало да се направи разделяне, тъй като едни компании са се употребили от „ благинките по времето на ГЕРБ “ и „ авансово са взели големи суми без да са свършили съответната работа, а доста пъти тези суми са два-три пъти по-големи от фактически нужните “.

„ Другите са честни и почтени компании, които не са се явявали в публични поръчки, работили са извънредно в частния бранш. Тези компании фактически са в тежко състояние, тъй като не са вземали нито инхаус пари, нито публични поръчки в големи размери. За тях може да се отнесе форсмажорът, сега имат справедлив проблем да продължат строителството. “

Предложението за форсмажор на БТПП не би трябвало да се прави за всички компании. Не може всички компании да бъдат слагани под един знаменател, счита Методи Андреев.

Има наранени от форсмажорни условия и би трябвало да го потвърдят, само че има и такива, които не са наранени, да вземем за пример от IT бранша, разясни той.

var width = window.innerWidth || document.documentElement.clientWidth || document.body.clientWidth; window.googletag = window.googletag || {cmd: []}; googletag.cmd.push(function() { googletag.defineSlot(`/401112551/m.fakti_post_2`, [[728, 90], [300, 100], [660, 250], [750, 200], [336, 280], [300, 250], [320, 50], [600, 250], [300, 600], [300, 75], [320, 100], [750, 300]], `div-gpt-ad-1646992589137-0`).addService(googletag.pubads()); googletag.pubads().enableSingleRequest(); googletag.pubads().collapseEmptyDivs(); googletag.enableServices(); }); googletag.cmd.push(function() { googletag.display(`div-gpt-ad-1646992589137-0`); });

„ Поставянето на форсмажор за всички компании би могло да блокира пазарната стопанска система. В този тип, в който е препоръчано от БТПП, не трябва да се ползва. “

След като се възстановяват нещата сред Русия и Украйна, би трябвало да се възстановява и цената на енергоносителите, уточни Методи Андреев.

„ Пазарът доста пъти се вдигаше, сваляше. Много ми е забавно, в случай че тръгнат цените на електрическата енергия, на газа надолу, дали ще тръгнат надолу цените на стоманата, на бетона и цените на продукцията на строителните компании. Знаем какъв е отговорът. Няма да тръгнат. Това е огромният проблем. Ние в България нямаме настояща пазарна стопанска система. “
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР