В стремежа си да подобрят своя начин на живот все

...
В стремежа си да подобрят своя начин на живот все
Коментари Харесай

Как да си приготвим пречистено масло Гхи

В устрема си да подобрят своя метод на живот от ден на ден хора се доверяват на античните повели за здравословна храна. Според индийската просвета за здравето и дълголетието Аюрведа има хранителен артикул, който е извънредно здравословен, оказва помощ при проблеми със стомашно-чревния тракт и пречиства организма.

Става въпрос за пречистеното масло Гхи. Добрата вест е, че продуктът с екзотично име в действителност се подготвя елементарно в домашни условия, без да се изисква огромна подготовка.

За да си приготвите масло Гхи си набавете най-малко един кг безсолно масло. Можете да го нарежете на части, в случай че желаете. Слага се в бездънен съд на слаб огън, на най-ниската степен на котлона. Когато маслото стартира да клокочи, би трябвало да премахвате образуващата се бяла пяна.

За един кг масло са нужни не повече от 60 минути термична обработка. Ще се уверите че маслото Гхи е готово, когато течността стане транспарантна, а на дъното останат единствено дребни бели топчета. Внимавайте животинският артикул да не придобие кафеникав цвят.

 Гхи

След като свалите съда от огъня е належащо да прецедите течността. Излейте пречистеното масло в подобаващ стъклен, глинен или порцеланов съд, който се затваря добре. По предпочитание към сместа можете да добавите равно на претопеното масло количество зехтин.

След като изстине, маслото се покрива и се съхранява в ледник. Максималният период на валидност на Гхи е 6 месеца. След сгъстяване, маслото трансформира текстурата си, става на дребни гранули, които още веднъж се разтопяват при загряване.

Маслото е уместно за приготвянето на огромно многообразие от ястия. Подходящо е и за пържене.

Тази храна е горещо препоръчвана от практикуващите йога. Съдържа скъпите витамини Е и А, както и незаменимата линоленова киселина. Полезен е за метаболизма, храненето на клетките и изцяло филтриране на организма.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР