В страната на равенството“ някои хора всъщност си живеят като

...
В страната на равенството“ някои хора всъщност си живеят като
Коментари Харесай

Кой е могъл да натрупа богатство в СССР?

В „ страната на равенството “ някои хора в действителност си живеят като царе.

„ Често споделят за мен, че съм „ първият милионер “, споделя в изявление през 2015 година Вадим Туманов. „ Да, несъмнено, печелех доста, тъй като даже елементарните артелщици, където и да работехме, получаваха повече от районните партийни секретари! А секретарите полудяваха от гняв “.
„ Артелщици “
 Борис Елцин

Борис ЕлцинСемьон Майстерман, Дмитрий Соколов/ТАСС

Вадим Туманов е прочут шеф на златотърсаческия артел „ Печора “. Такива артели има доста. Артелите, основани единствено от Туманов, в това число артелът „ Амур “, който работи и до през днешния ден в съветския Далечен изток, са изкопали общо над 500 тона злато (през 1960-те общото произвеждане на злато в Съюз на съветските социалистически републики е към 150-170 тона годишно, тъй че на артелите на Туманов се пада сериозен дял от работата).

 Промиване на злато

Промиване на злато

Рателите са полу-формални работни групи или колективи, които са въздесъщи в стопанската система на Съюз на съветските социалистически републики. Артелите създават мебели, играчки, работят за сезонните промишлености като лов на риба, беритба, събиране на ядливи горски плодове и така нататък Естествено, копаенето на злато е най-доходоносната им активност. Държавата се нуждае от тях, тъй като единствено опитните миньори могат да  копаят за злато дейно. Артелите са дейни до 1980-те.

Колко печелят артелщиците на Туманов? При 12-часова промяна без почивен ден, главно в сурови северни условия, те печелят по към 10 000 рубли на сезон (3-4 месеца), което е голяма заплата в случай, че министърът взема по към 1000 рубли на месец (след данъчно облагане).
Партийни членове
 Владимир Промислов

Владимир ПромисловВалерий Шустов/Sputnik

Членовете на Комунистическата партия са „ богаташите “ на Съюз на съветските социалистически републики – всички съпоставят заплатите им с тези на партийните шефове. Държавните чиновници, които са членове на партията, изкарват повече от „ елементарните “ държавни чиновници – заплатата на министър от държавното управление на Съюз на съветските социалистически републики е към 1000 рубли, а секретарите на Централния комитет на Комунистическа партия на Съветския съюз (всъщност техният сан е по-нисък от този на министрите) също изкарват по към 1000 рубли. Генералният секретар на Централния комитет на Комунистическа партия на Съветския съюз (Никита Хрушчов, Леонид Брежнев, Михаил Горбачов – всички те са заемали този пост) взимат заплата от към 1500 рубли месечно.

Средната заплата в Съюз на съветските социалистически републики през 1970-те и 1980-те е към 150 рубли месечно. Нискоквалифицираните служащи (хамали, сестри, продавачи, чистачи, охранители, пазачи и т.н.) получават по към 70-80 рубли. За специалности като учители, лекари, водачи на камиони, машинни оператори заплатата може да доближи 120-150 рубли, а инженерите вземат по 130-220 рубли. Заплатата на висококвалифициран умел служащ в производството може да доближи 300-350 рубли. А шефовете на заводите вземат по 300-450 рубли месечно.
Артист


Валерий Бухушин/ТАСС

Да си прочут артист, музикант или артист в Съюз на съветските социалистически републики в действителност отваря доста порти. В тези времена няма доста звезди, затова те се радват на разточителен живот.

Певците, музикантите и другите актьори, които са на публична държавна работа, вземат заплати според от статута си. Заслужилите актьори на републиките или на Съюз на съветските социалистически републики могат да си докарат по цели 40 рубли за един концерт – една трета от заплатата на инженер. Народните актьори вземат още повече. Но действителните им приходи са неофициални и идват под формата на дарове. Например, певицата Людмила Зикина получава огърлица със 127 диаманта от Гейдар Алиев, заместник-министър ръководител на Съюз на съветските социалистически републики.

 Людмила Зикина

Людмила ЗикинаВиктор Великжанин/ТАСС

Официалните заплати на артистите и артистите постоянно се разграничават съществено от действителния им приход. Официалната заплата на Владимир Висоцки за концерт е единствено 11,50 рубли, само че неофициалните му представления постоянно му носят до 500 рубли всяко. В същото време, заплатата му като артист също е много висока – приказва се, че за ролята си на Арабина на Петър Велики в едноименния филм той получава цели 3450 рубли.



Александър Митта/ “Мосфильм “,1976
Писател/поет
Доходите на писателите и поетите в Съюз на съветските социалистически републики се състоят от възнаграждения + авторски права за всяко копие на книгите им, което значи, че колкото по-голям тираж има даден книга, толкоз по-богат става създателят ѝ.

 Алексей Толстой

Алексей ТолстойМихаил Озерский/Sputnik

Хонорарите варират според от статута на създателя – от 250 до 800 рубли за отпечатан текст от 23-25 страници. Основният приход, обаче, идва от авторски права. Сергей Михалков, детски стихотворец и създател на текста на руския химн, е прочут като може би най-богатият руски публицист – общият тираж на книгите му надвишава 300 милиона.

 Сергей Михалков

Сергей МихалковВ. Степаненко/ТАСС

Драматургът Анатолий Барянов, който е безусловно незнаен в Русия в наши дни, получава 920 700 рубли от авторски права през 1949 година за постановката на пиесата си „ От другата страна “. За съпоставяне, „ Победа “ – най-луксозната руска кола през 1950-те, коства към 15 000 рубли.

Но главните активи на писателите, поетите и драматурзите не им принадлежат. Като „ публично приети “ създатели, членове на Съюза на писателите и други креативен обединявания, те имат право да употребяват санаториуми, да получават държавни дачи и просторни жилища. Но всички тези луксове могат да им бъдат отнети във всеки един миг, в случай че изпаднат в недружелюбност в очите на администрацията на Комунистическата партия.

създател: ГЕОРГИ МАНАЕВ

източник: bg.rbth.com
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР