В столицата на опустошената от войната Либия избухнаха сражения между

...
В столицата на опустошената от войната Либия избухнаха сражения между
Коментари Харесай

Сраженията породиха опасения за завръщане към хаоса при свалянето на Кадафи

В столицата на опустошената от войната Либия избухнаха сражения сред поддръжниците на две съперничещи си администрации, които заплашват да възобновят хаоса в богатата на нефт северноафриканска страна.

Сблъсъците избухнаха тази заран преди зазоряване и към 7 ч. се развихриха тежки престрелки, заяви Агенция Франс Прес.

Либия е ръководена от премиера Абдулхамид Дбейба, само че ръководството му е оспорвано от Фати Башага, който беше назначен за министър председател през февруари от Народното събрание в източния град Тобрук.

Насилието избухна, откакто неговата пресслужба разгласи " идването на министър-председателя на либийското държавно управление господин Фати Башага, съпроводен от няколко министри, в столицата Триполи, с цел да стартира работата си там ".

Нямаше незабавна реакция от страна на държавното управление на единството отпред с Дбейба, което беше определено през 2020 година като част от проблематичния кротичък развой, подкрепян от Организация на обединените нации, и което от този момент отхвърля да се отдръпна.

Сраженията породиха опасения за завръщане към хаоса, който царува, откогато подкрепеният от НАТО национален протест през 2011 година смъкна диктатора Муамер Кадафи, и за цялостен спор, който обхвана столицата през 2019-2020 година

Правителството на Дбейба беше натоварено със задачата да докара Либия до избори, планувани за декември предходната година, само че те бяха отсрочени за неопределен срок, а политическите му съперници настояват, че мандатът му към този момент е завършил.

През февруари Народното събрание в Тобрук дефинира някогашния вътрешен министър Башага за министър-председател. Той обаче не съумя да измести Дбейба, който неведнъж е заявявал, че ще съобщи властта единствено на определено държавно управление.

През март въоръжени групи, подкрепящи Башага, към този момент се бяха разположили в покрайнините на столицата, което породи опасения за борба, която ще постави завършек на нежното помирение, настоящо от октомври 2020 година

Башага е подкрепян от Халифа Хафтар - основания в източната част на страната боен силовак, който ръководеше несполучливия опит за завладяване на Триполи през 2019-20 година и който поддържа контрола върху няколко основни петролни съоръжения.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР