В Столичния общински съвет има дълга традиция: винаги заседанието преди

...
В Столичния общински съвет има дълга традиция: винаги заседанието преди
Коментари Харесай

Общинският съвет в София е сведен до орган за подпечатване на вече взети решения

В Столичния общински съвет има дълга традиция: постоянно съвещанието преди лятната почивка е най-дълго и на него се одобряват най-спорните точки. През годините са разнообразни: от заменки и продажби, през транспортни тематики, до устройствени проекти, само че постоянно касаят апетитни решения за доста пари.

Така съвещанието в края на юли 2007 година е от 105 точки, 22 от които са заменки. На същото съвещание се взима решение за приватизиране и на лифтовете на Витоша.

Точно преди лятото през 2009 година са признати устройствените проекти на " Младост ", поради които регионът е в непрекъснат протестен режим последните години.

В последното съвещание на юли 2012 година общината опита да подари 3.2 млн. лева на транспортния оператор " Карат-С " от неверно изчислени лихви при преустановяване на контракта. А в този мандат, на 27 юли 2016 година, общинският съвет даде на концесия нови 16 линии за 8 години, по схемата с контракта с " Карат ".

Миналата година пък съвещанието беше от 116 точки и една от тях беше даването на концесия на спирките на градския превоз, позволяваща реклама на множеството спирки против оскъдни концесионни заплащания

и даже без обвързване всички спирки да имат навеси.

И тази година ръководещите не разочароваха. Бяха включени общо 130 точки. Дебатите и гласуванията по тях бяха приблизително по 2 минути на точка. Сред тях, правилни на традицията, имаше решения за милиони.

Беше утвърдено ново застрояване на " Гаранти Коза " на мястото на " Нова Деница " в " Младост ". Сграда, достигаща до 80 метра височина, ще добави 30-етажното застрояване, което към този момент се строи там и 25-етажната " Радина хаус " в съседство, за която също има издадено позволение за градеж. Според транспортните разбори бул. " Александър Малинов " към този момент е с привършен потенциал и всяка от плануваните здания ще добави към тапите. Само новоодобрената част на " Гаранти Коза " ще усили времето за очакване на кръстовищата в съседство с 10-15%.

Това е резултатът от претоварването на териториите. Когато се разрешават законови малки врати да усилват изкуствено оптималното застрояване на даден терен, а инфраструктурата не е планувана за това, резултатът е тапи, липса на въздух, липса тук-там в детските градини, по-лошо качество на живот.

Друга точка в последното съвещание на Съвета се утвърди задание за

застрояване на 1.3 млн. кв.м. от незастроените площи сред " Младост " и " Горубляне ".

В това пространство би трябвало да се осъществя Източен парк по сходство на построените Западен или Северен парк в града. Но половината от тези земи са с отреждане за застрояване съгласно общия организационен проект на София. Преди две години се организираха публични разисквания за територията на Източен парк и за терените за застрояване в съседство. Сега проектът на парка е спрян, а този за строителство върху незастроените земи продължава с цялостна мощ. А частните апетити се стремят в идните промени на общия проект още от терените на парка да се отредят за застрояване.

Въпросът е значим освен тъй като приказваме за зелено пространство в града, на това място е и един от дребното съхранени " зелени клинове " от Витоша, които обезпечават достъпа на пресен въздух от планината. Особено поради котловинния релеф на София и трендовете към мъгли и температурни инверсии през зимата, е значимо да съхраним тези зелени клинове като опция за проветряване на града. Този съответен " чеп " води към " Дружба ", един от ниските квартали с чести мъгли в града, където и в този момент се следят хронични проблеми със замърсеността на въздуха.

Сред 130-те точки в дневния ред на общинския съвет имаше още приемане на ограничения за чистотата на въздуха, разглеждане на финансовите доклади на всички общински компании, дефинитивно приемане на доклада на бюджета за предходната година и актуализация на тазгодишния за второто тримесечие, възлагане на разбор за положението и развиването на " Топлофикация ", одобрение на застроителен проект за една трета от " Дружба " - терените южно от " езерото ", урегулиране на цялостен нов квартал в село Лозен, само че

построен напълно от задънени улици със единствено една връзка сред тях,

продажба на няколко общински парцела, предприемане на първи стъпки за обезщетяване на притежателите на проблематични парцели в " Младост и " Подуяне "... И за всички тези тематики, приблизително по 2 минути за полемика и гласоподаване.

Очевидно е, че с подобен дневен ред не може да се влезе в задълбочени полемики, не може въобще да се вникне в детайлите на обособените проблеми и не може всички значими точки да получат нужното публично внимание. Явната цел на такива дейности е общинският съвет да се изпразни от функционалността си да дефинира политиката на Общината и да се сведе до орган за щампосване на към този момент взети решения от администрацията. С малко спор и малко рецензия, просто гласоподаване. А дали бързането противоречивите решения да се гласоподават преди изборите е изчистване на сметки преди края на мандата с оглед накърнения имидж на ръководещите или е нещо друго, надали ще разберем.

Другият основен въпрос е с каква легитимност този мандат на Столичния общински съвет, който има единствено едно съвещание преди края на мандата си, може да взима решения, определящи развиването на града за десетилетия напред. Устройствените проекти на цели квартали, предвиждащи огромно застрояване, както в " Дружба ", " Лозен ", " Младост " ще въздействат на жителите им с години напред.

Редно ли е решенията за тях да са взети небрежно от едно отиващо си болшинство,

по чието време градът закипя от митинги против презастрояването?

Далеч по-морално достойната позиция би била такива основни решения да се взимат от идващия мандат на съвета с възобновена легитимност. Това бяха настояванията и на инициативните комитети от цяла София, които образуваха " Обединена София " и преди месец внесоха настояванията си за прекъсване на презастрояването на града и срещу приемане на огромни строителни проекти до края на мандата на общинския съвет. Мнозинството остана глухо, въпросът в този момент е дали жителите ще останат апатични, като гласоподават на есен.

Авторът е общински консултант в София от коалиция " Сердика " (АБВ, Български социалдемократи). Член е на непрекъснатата комисия по устройство на територията, архитектура, налична среда и жилищна политика, както и на непрекъснатата комисия по финанси и бюджет.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР