В Столична община чудесата се изразяват в това разбитите тротоари

...
В Столична община чудесата се изразяват в това разбитите тротоари
Коментари Харесай

Чудо в София: в "забранена" от общината градинка тече ремонт

В Столична община чудесата се показват в това разрушените тротоари да се поправят, а изчезналите - да се сложат, осеяните с дупки улици да се преасфалтират, а колите да се отстранят от зелените площи и да се закарат на паркинги /ако се намерят такива/. Когато това въпреки всичко се случи, невярващите на очите си софиянци поглеждат нагоре и се кръстят. Други пък разясняват в обществените мрежи, че който желае да свърши нещо, търси способи, до момента в който другите търсят оправдания.

Години наред градинката пред столичния хотел „ Рила “ пустееше и беше като язва в сърцето на града. А общината обясняваше, че възобновяване й е невероятно по ред аргументи. И внезапно - в нея стартира ремонт. Преди дни кметът на регион „ Средец “ Трайчо Трайков разгласи, че неговият първи етап, включващ замяна на настилките и почистване на противозаконните уреди, е завършил. " Мястото стартира да добива човешки тип. Заедно със зам. кмета по екология госпожа (Десислава) Билева и шефът на " Зелени системи " господин (Димитър) Данчев направихме проект за идващите стъпки, свързани с отвесната планировка, парковата мебел и осветлението. Мисля, че към април ще имаме в действителност отлично място, както подхожда на идеалния център на столицата. Като финален стадий желаеме да оправим водното огледало ", заяви Трайков. При старта на строителството през ноември м.г. той сподели, че регион " Средец " ще извърши  " пестелив " ремонт, откакто като в три следващи свои бюджета Столична община е отказвала да планува пари за избавяне на градинката " Равин Габриел ", както е формалното й име. " Пък като му пристигна времето, ще помислим за нещо първокласно, с интернационален конкурс и всичко останало “, разяснява тогава районният кмет.

Стартът на ремонта на градинката пред „ Рила “ бе в действителност непредвиден, защото преди този момент администрацията на кмета

 

Йорданка Фандъкова постоянно намираше предлог за неговото отсрочване. 

 

През 2014 година Столичният общински съвет гласоподава да стартират по едно и също време археологически разкопки в нея и в пространството пред някогашния хотел " Шератон ". В последна сметка нещо що-годе се случи единствено на втория обект, след което и тази зона остана разкопана и неугледна. Когато през 2019 година се организираше състезанието за възобновяване на пространството към църквата „ Света Неделя “, основният проектант на София Здравко Здравков разясни, че градинката пред " Рила "  е изключена от обсега на заданието, отново поради идни разкопки. „ Оттам минава крепостната стена на София и е належащо да се създадат изследвания, след което да се направи план за социализация на градината “, поясни той. 

При старта на ремонта на ул. „ Граф Игнатиев “ книжният пазарна пл. „ Славейков “бе изместен точно в тази градинка. Тогава от общината обясниха, че за букинистите са приготвили към 20 маси. На процедура обаче се заеха единствено 1-2. Причината е повече от явна - софиянци не желаят да влизат в „ Равин Габриел “, защото до неотдавна мястото приличаше на сметище.

 

Как тогава в градинката въпреки всичко стартира ремонт?

 

Преди време районният кмет разясни, че е запалил за концепцията зам.кмета Десислава Билева. И че въз основа на заданието, която тя съставила, основният проектант на София (същият, който обясняваше, че ремонт е невъзможен) е издал виза за планиране. В края на 2020 година самата Билева се похвали, че през 2021 година градинката пред " Рила " ще бъде ремонтирана. Ремонтът се случи година по-късно.

От регион „ Средец “ споделиха за „ Сега “, че отпуснатият им бюджет за обновяване е към 150 000 лева. За съпоставяне - през 2021 година частен донор бе приготвил 270 000 лева под формата на труд и материали за ремонт на сходната по размери градинка към църквата „ Свети Георги “. Той обаче по този начин и не стартира. 

Изпълнителят на ремонта пред хотел " Рила "  е компания „ Пътища София “, с която „ Средец “ е сключил контракт след социална поръчка. Районното кметство прецизира и че след старта на строителството от Регионалния исторически музей са създали ревизия на обекта. Следващите стадии от реновацията би трябвало да включват замяна на градинската мебел – пейки и кошчета. Другата краткосрочна задача е възобновяване на осветлението. Към момента работят единствено 1/3 от лампите в градинката, пресмятат от " Средец ".

Чудото с градинката пред хотел " Рила " повдига въпроса дали Столична община не би трябвало

 

да бъде унизена да откри решения и за други обществени пространства,

 

които чакат от години по-добро бъдеще. На челно място в този лист е пространството в друга част от сърцето на града - към храма " Света Неделя " и близкия хотел. От години то е опасано с мантинели и превърнато в паркинг, през който жителите на града и туристите претичват, с цел да не бъдат сгазени. Въпреки че в предизборни акции Фандъкова нееднократно са заричаше да трансформира мястото в пешеходна зона, това по този начин и не се случва. Дежурното пояснение е, че се чака реализацията на станалия именит план на италианското архитектурно бюро " Фуксас ", утвърден през към този момент далечната 2019 година Засега този план към момента е в съда, което се употребява от общината като предлог да не се прави нищо за облагородяването на една от най-красивите елементи на столицата. 

На ръководещите може би е време да се подсети, че жителите на София и цяла България най-сетне чакат да видят и различен скъп обект- амфитеатъра на антична Сердика, за който историците споделят, че е вторият по величина в Римската империя след Колизеума. Останките на паметника в София лежат под улица " Будапеща ", под немския институт " Гьоте " и под частния хотел, който скандално бе издигнат върху част от тях при започване на ХХI век. Откритите до момента разкопки в зоната съставляват комплекс от скъпи антични здания - римски спектакъл, датиран от II-III век, и римски амфитеатър, датиран от III-IV век. Подобно на площада " Св.Неделя ", и за този комплекс преди близо 10 година екипът на Фандъкова даде обещание да започне изследване. Дори се спореше дали за задачата ще е нужно да се събори някое от съществуващите сгради. " Грешките, които са позволени във връзка с амфитеатъра, частично са поправими. Ние доста се надяваме НЕК и държавата да трансферират този парцел на общината. Ще го обследваме, развиваме и превърнем в първостепенна атракция ", даде обещание тогавашният зам.кмет по културата Тодор Чобанов. 

След това, по традиция, нищо не се случи, а преди време археолози сигнализираха, че поради заблатяването в изкопа на ул. " Будапеща " и бул. " Дондуков "

 

останките на амфитеатъра стават все по-трудни и даже невъзможни за възстановярване.

 

" Ако институциите скоро не подхващат незабавни дейности по запазване на находките от античността, разкритите към този момент фрагменти на амфитеатъра на Сердика, който е разгласен за монумент на културата с национално значение, ще изчезнат изцяло и няма да има какво да демонстрираме от неговото величие на многочислените посетители на столицата ни. Причината е, че в изкопите на разкопките се събира вода и никне буйна растителност, което заплашва физическата целокупност на археологическия обект ", предизвестиха археолозите. След техния сигнал блатото на ул. " Будапеща " стана още по-дълбоко.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР