В статия озаглавена Голямата европейска бъркотия на ЕС“ европейската редакция

...
В статия озаглавена Голямата европейска бъркотия на ЕС“ европейската редакция
Коментари Харесай

Голямата балканска бъркотия на ЕС

В публикация озаглавена „ Голямата европейска неразбория на Европейски Съюз “ европейската редакция на авторитетното издание POLITICO разяснява отлагането на началото на договарянията с Македония и Албания и следствията до които това закъснение може да докара.
Преди година Европейският съюз сподели на две балкански страни, че може да получат зелена светлина този месец, с цел да стартират договаряния за участие, в случай че създадат верните стъпки.
Европейската комисия споделя, че двете страни, Северна Македония и Албания, са създали тъкмо това. Но нито една от тях няма да получи зелена светлина на среща на министрите на Европейски Съюз през идната седмица, посредством на първо място на Франция и Германия. Париж е водещият песимист, когато става въпрос за разширение на Европейски Съюз, до момента в който Берлин не може да вземе решение, тъй като немският парламент към момента не е взел мнение.
Невъзможността да се реализира съглашение за покана към двете страни да стартират договаряния разгневи някои други членове на Европейски Съюз и чиновници на Европейската комисия. Те настояват, че отлагането на решение подкопава доверието в блока, слага проевропейските държавни управления на двете страни в заплаха и рискува да усили стратегическите си съперници в района като Русия, Китай и Турция, добавя организация Фокус.
Противниците на започването на договаряния показват дълбоките проблеми на Западните Балкани с корупцията, проведената престъпност и бедността и неотдавнашната й история на спорове. Някои длъжностни лица също по този начин споделят, че популистки партии в Западна Европа ще се възползват от всеки ход, на привличане на балканските страни по-близо до блока, с цел да генерират антиевропейски усеща.
Дипломати споделят, че съвещанието на Съвета по общи въпроси на Европейски Съюз в Люксембург във вторник евентуално ще докара до решение до по-късно през годината - евентуално до септември или октомври. Някои допускат, че най-малко Северна Македония може да получи зелена светлина на този стадий, до момента в който вероятностите за Албания наподобяват по-несигурни.
Дипломатите на Европейски Съюз в този момент са в разгара на напъните си да съгласуват текст, който ще реализира баланс сред мненията на 28-те членове на блока и към момента предлага вяра на Скопие и Тирана, че може да получат утвърждение по-късно тази година.
През миналата година държавните управления на Северна Македония и Албания се надяваха на срещата във вторник в Люксембург.
Един върховен посланик от Европейски Съюз дефинира диалозите като " разгорещени ", като акцентира, че западните Балкани, дребен сектор от континента, провокират огромни страсти измежду държавите-членки на Европейски Съюз, повече от две десетилетия след войните, които раздраха Югославия, и сътвориха напрежение сред западните страни и в същото време изваждат разликите сред европейските столици на напред във времето.
В знак на това какъв брой е сензитивен въпросът, Франция и Германия даже предложиха фразата „ Съветът приветства “ рекомендацията на Комисията да стартира договаряния за участие да бъде намалена до по-неутрален „ Съветът отбелязва “ в плана на текста, съгласно различен посланик, който е участвал на полемиките.
Лидерите в Скопие и Тирана - и техните поддръжници в Европейски Съюз - се тревожат, че сред настоящия и идващия краен период може да се случат доста неща, с цел да трансформират възможностите им. Това би могло да включва всичко от по-нататъшна политическа неустойчивост в Албания, където президентът и държавното управление са в напрежение в опитите му да анулира локалните избори заради протест на опозицията, до рухването на съдружното държавно управление на Германия.
" Нашата цел е да стартираме договаряния преди края на годината, без значение дали решението ще бъде взето в този момент или есента ", съобщи външният министър на Северна Македония Никола Димитров. " Колкото по-скоро се вземе решението, толкоз по-малко рискуваме всички. "
За миналата година държавните управления на Северна Македония и Албания се надяваха на събранието във вторник в Люксембург. На еквивалентната среща предходната година Европейски Съюз дефинира " пътя към откриването на договарянията за присъединение през юни 2019 година " за двете страни - само че без ясно да се ангажира с позитивен резултат.
Преговорите за участие във всички случаи ще продължат с години, без гаранция, че една страна-кандидатка в последна сметка ще се причисли към блока. Но даже и миналогодишното решение беше доста противоречиво. Франция, подкрепена от Холандия, блокира началото на договарянията за участие, а министрите спориха с часове за окончателния текст на заключенията си. Двете страни кандидатки бяха призовани да реализират прогрес в подобряването на демократичните стандарти и върховенството на закона, с цел да получат зелена светлина в едногодишен период.
Европейската комисия рапортува в края на предишния месец, че двете страни са изпълнили тяхната част от договорката. Северна Македония даже промени името си (от Македония) като част от съглашение за преустановяване на дългогодишния спор с Гърция.
Но годишната оценка на Комисията беше оповестена към месец и половина по-късно от предходната година - по гледище на Франция, която искаше да избегне този въпрос да бъде забъркан в европейската предизборна акция, съгласно дипломати. Немски депутати обявиха, че не са им дали задоволително време да вземат решение преди срещата през идната седмица.
Гюнтер Кричбаум, ръководител на комисията по въпросите на Европейски Съюз в Бундестага, назова хода на Франция за „ заслужен за жалост “.
" Нуждаем се от задоволително време, с цел да обсъдим отчетите за напредъка, да ги съпоставим с отчети от други институции и да изготвим лична оценка ", сподели той в изказване за POLITICO. „ Този път нямахме такова заради закъснялото издание на отчетите. “
Кричбаум сподели, че Северна Македония не би трябвало да бъде прекомерно загрижена, защото " всичко сочи към започване на договаряния за присъединение тази година ".
Друг върховен немски реакционер съобщи, че депутатите са поискали повече време, с цел да обсъдят въпросите и не желаят да бъдат „ притиснати ” за решение. В допълнение към това, сегашните политически разтърсвания в Албания усложняват нещата, като слагат на напред във времето опцията за " обособяване " на Северна Македония от Албания, сподели депутатът, при изискване за анонимност.
Министерството на външните работи на Германия съобщи тази седмица, че поддържа договарянията за участие както за Албания, по този начин и за Северна Македония. Франция обаче не е уверена - макар молбата тази седмица от 13 други страни от Европейски Съюз, в това число Австрия, Италия и Полша, за започване на договарянията този месец.
Френският президент Еманюел Макрон твърди, че Европейски Съюз не би трябвало да напредва с разширението, до момента в който не задълбочи интеграцията сред своите сегашни членове и не реформира тромавите процедури за взимане на решения.
В полемики за текста, който ще бъде оповестен след срещата на идващия вторник, Франция упорства за " обща препоръка във встъпителната част, че Европейски Съюз би трябвало да се реформира преди всяко разширение ", съобщи трети посланик от Европейски Съюз, който се оплака, че Париж не е споделил ясно какви съответни промени изисква.
" Повярвайте ми, че ще бъде единствено Северна Македония, само че през септември или октомври ", сподели различен посланик.
Тъй като " разделянето " стана постоянно използвана дума в Брюксел, албанският министър председател Еди Рама посети столицата на Европейски Съюз във вторник тази седмица, с цел да разиска вероятностите на страната си. " Мисля, че е време Европа да направи това, което чакаме, откакто сме изпълнили нашата част, " сподели той след среща с ръководителя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.
Въпреки уговорката на Европейски Съюз от предходната година, това решение (за започване на преговори) няма да се случи идната седмица.
Юнкер съобщи, че " Албания е подготвена за идната стъпка ".
Той сподели, че Европейският съюз ще се прояви " като слаба организация на този континент ", в случай че изиска от една страна да извърши разнообразни условия и по-късно да не извърши своите задължения.
" Ако тази страна реализира резултати, нямаме право да кажем " не " на европейските желания на тази страна, " сподели Юнкер.
Но всяко решение за започване на договаряния не зависи от Юнкер. То се взима от държавите-членки и изисква единомислеща поддръжка. Въпреки уговорката на Европейски Съюз от предходната година, това решение няма да се случи идната седмица. А Скопие и Тирана са изправени пред нервно изчакване да схванат по кое време, в случай че въобще в миналото, пристигна.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР