В старата поговорка музиката лекува душата със сигурност има известна

...
В старата поговорка музиката лекува душата със сигурност има известна
Коментари Харесай

Музиката лекува

В остарялата сентенция " музиката лекува душата " сигурно има известна доза истина, пишат редакторите на ABC Fact. Много от нас слушат музика, с цел да се успокоят, развеселят или да се измъкнат от меланхолия. И това хората вършат по-често, в сравнение с приемането на алкохол, предава Мениджър Нюз.

Неврохимичните преимуществата на музиката са, че тя може да увеличи успеваемостта на имунната система, да намали тревожността и да помогне за регулиране на настроението. Това е заключението на канадски психолози от университета Макгил, и с тях са съгласни много лекари и терапевти. 

Авторите на разбора, Мона Лиза Чанда и Даниел Левитин отбелязват, че в някои лечебни заведения фактически се употребява музика за възстановяване на здравето (включително премахването на болката), за възстановяване на благосъстоянието, за релаксация и като терапия за личностно израстване. Много лекари интуитивно виждат, че музиката оказва помощ на пациентите, само че до момента не е имало научни доказателства за това събитие. 

За да се промени ситуацията Чанда и Левитин организират обстоен мета-анализ на над 400 проучвания, свързващи музика със характерни неврохимични процеси. В резултат на това те са били в положение да разпознават четири области, в които музиката може да помогне: 

Награда, мотивация и наслаждение - например при борба с хранително разстройство; 

Прочетете целия текст в Мениджър Нюз.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР