В Стара Загора отново си дават среща участниците в Международния

...
В Стара Загора отново си дават среща участниците в Международния
Коментари Харесай

Международен пленер по живопис „Дружба“ за 26-и път под липите

В Стара Загора още веднъж си дават среща участниците в Международния пленер по живопис „ Дружба “.

Събитието е традиция за Съюза на българските художници в града и се осъществя с поддръжката на Община Стара Загора.

„ Изключително благополучен съм, че за 26-и път откриваме пленера. Благодарен съм на отдел „ Култура “ и отрасловия зам.-кмет на Община Стара Загора Милена Желева за поддръжката, макар провокациите, които ни сервираха последните две години. Днес този пленер продължава да съществува и да се развива “, сподели Милен Алагенски, ръководител на старозагорските художници.

„ Всички старания си заслужават. Традицията продължава и ето ни още веднъж тук. Сигурна съм, че идващите дни ще бъдат изпълнени с уместно време и креативна сила. Изживейте и усетете нашия град. Творбите, които ще създадете – ще намерят своето почтено място в Художествената изложба в Стара Загора. Добре пристигнали още веднъж и триумф “, пожела на планеристите зам.-кметът Милена Желева.

Осем са художниците в 26-тото издание, което стартира през днешния ден. Те бяха показани в зала „ Байер “. Въпреки че мотивът да е в Града на липите за украинката Олга Гребеник не е съответно пленерът, а бежанският статут, тя се включва с готовност и страст в основаването на живописна хубост. Родена в Харков и по обучение проектант, от 2009 година до в този момент работи като свободен актьор. Рисува и основава светове с и за деца. Автор е на разнообразни игри, пъзели, както и книги.

Участниците в „ Дружба “ са още създателите Антон Антонов от Казанлък, доцент дн Атанас Тотляков от Великотърновския университет, Дан Тенев от Димитровград, Иван Велчев от Плевен, Николай Тодоров от Добрич, както и старозагорското наличие Слави Славов и Тодор Ковачев.

Пленерът ще приключи по традиция с разкриване на галерия на 15 юни, а в експозицията всеки един създател ще покаже 2 платна по правилник, както и други свои произведения.

Творците ще са част и от арт събитието „ Алея на художниците “, което ще се организира тази събота в парк „ Пети октомври “ на Алеята с кестените.

Планеристите получиха покана да се насладят на десетото издание на Джаз конгрес Стара Загора, който се организира от 9 до 11 юни на Античен конгрес „ Августа Траяна “.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР