В сряда по време на пленарното заседание на Европейския парламент

...
В сряда по време на пленарното заседание на Европейския парламент
Коментари Харесай

Емил Радев: ЕС затяга контрола върху парите, пренасяни през граница

В сряда по време на пленарното съвещание на Европейския парламент в Страсбург бе признат с огромно болшинство нов правилник за надзор върху паричните средства, влизащи или излизащи от Европейския съюз. Докладчик от страна на ЕНП бе българският евродепутат от ГЕРБ Емил Радев, оповестиха от пресцентъра на ГЕРБ.

Регламентът за надзор върху паричните средства, в действие от 2005г., касае условието за обявление на парични средства над 10 000 евро, които влизат или излизат от Съюза. Според обновените правила, признати от Екологичен потенциал, под парични средства към този момент се имат поради освен кеш валута и платежни принадлежности на преносител, които са следени и сега от митническите чиновници, само че и артикули, употребявани като високоликвидни средства за предпазване на стойност, и непоименни предплатени карти. Целта на нововъведенията е най-много да бъде обзет преносът на злато и златни кюлчета, както и на предплатени карти, които не могат да бъдат непосредствено свързани с преносителя им.

Декларациите би трябвало да бъдат попълнени от пасажерите, преминаващи външните европейки граници, без значение дали придвижват паричните средства в ръчен или в чекиран багаж. Митническите чиновници ще имат правото да правят инцидентни инспекции въз основата на рискови знаци както на парични средства на стойност по-малко от 10 000 евро, по този начин и на непридружавани средства. Освен това митническите управляващи ще имат правото да задържат краткотрайно парични средства, без значение от цената им, когато имат подозрение, че средствата са свързани с престъпна активност. Такова решение за задържане следва да бъде обосновано и да предстои на ефикасни средства за отбрана за пасажерите.

Регламентът вкарва още обвързване митническите служби да предават информацията от декларациите към Звеното за финансово разузнаване на своята държава-членка, което пък от своя страна ще може непринудено или при поискване да съобщи информацията към звено за финансово разузнаване на друга държава-членка. По този метод ще бъде засилена битката против финансирането на тероризма и изпирането на пари, което е измежду целите на Групата на Европейската национална партия.

По време на провелия се спор за новото законодателство във вторник късно вечерта, Емил Радев разяснява, че в последните години, поради затегнат надзор върху обичайна финансова система, нарушителите от ден на ден придвижват кеш, злато и непоименни предплатени карти през европейските граници за финансиране на терористични действия или изпиране на пари. Той приветства обновяването на разпоредбите за надзор, които съгласно него неизбежно ще подкрепят работата на митническите чиновници и ще улеснят сред държавите-членки в битката против тероризма и изпирането на пари. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР