В сряда Комисията по ценните книжа и фондовите борси на

...
В сряда Комисията по ценните книжа и фондовите борси на
Коментари Харесай

Промени в правилата на SEC проправят пътя за Bitcoin ETF

В сряда Комисията по скъпите бумаги и фондовите тържища на Съединени американски щати (SEC) утвърди промени в разпоредбите, които разрешават основаването на борсово търгувани фондове (ETF) за Bitcoin в Съединени американски щати - дълго чакана стъпка, която ще даде на повече обичайни вложители достъп до противоречивата и волатилна криптовалута.

Решението евентуално ще докара до преобразуването на Grayscale Bitcoin Trust, който държи към 29 милиарда $ от криптовалутата, в ETF, както и до стартирането на конкурентни фондове от съществени емитенти като iShares на BlackRock и Fidelity.

Одобрението може да се окаже знаково събитие в приемането на криптовалутата от обичайна финансова система, защото структурата на ETF дава на институциите и финансовите консултанти прочут и контролиран метод за закупуване на експозиция към Bitcoin.

" Смятаме, че утвърждението на SEC, в случай че ние и други го получим, е зелена светлина за институционалните вложители. Говорихме с много от тях и те са доста по-заинтересовани в този момент, когато SEC дейно проправя пътя ", показва основният изпълнителен шеф на Ark Invest Кати Ууд пред CNBC.

Решението идва, откакто във вторник в формалния акаунт на SEC в обществените медии беше оповестено известие за утвърждение на Bitcoin ETF. От регулатора тогава обявиха, че профилът им е бил злепоставен и това е подправена вест.

SEC от години се опълчва на концепцията за Bitcoin ETF, като в предишното няколко компании са подавали и по-късно оттегляли заявките си. Председателят на SEC Гари Генслер пък постоянно е бил открит критик на криптоиндустрията по време на мандата си.

Въпреки това наподобява, че регулаторът е трансформирал курса си по въпроса за ETF през 2023 година, евентуално частично поради правосъдното проваляне от Grayscale през август, когато съдът излиза със правосъдно решение, критикуващо SEC, че блокира Bitcoin ETF, като в същото време позволява фондове, които наблюдават фючърси, свързани с криптовалута №1.

" Важното е, че днешното деяние на Комисията е лимитирано до ETP, които имат една несигурна стока – Bitcoin (Борсово търгуваните фондове (ETF) са най-разпространеният и най-известен вид ETP, само че ETP включват също борсово търгувани облигации (ETN), стокови пулове и други типове продукти). То по никакъв метод не би трябвало да се приема като сигнал за подготвеност на SEC да утвърди стандарти за листване на скъпи бумаги, свързани с криптоактиви. Одобрението също по този начин не алармира нищо за възгледите на Комисията по отношение на статута на други криптоактиви според федералните закони за скъпите бумаги или за настоящото положение на неспазването на федералните закони за скъпите бумаги от страна на някои участници на пазара на криптоактиви ", безапелационен е Генслер.

Оптимизмът към Bitcoin ETF се появи още веднъж за първи път предходната година, откакто колосът в ръководството на активи BlackRock подаде заявление през юни. То докара до вълна от заявки от неговите съперници. Крайният период на SEC за оповестяване на решение е през януари, което стимулира доста експертни упования, че първите Bitcoin ETF-и ще бъдат утвърдени напълно скоро. В момента повече от 10 разнообразни компании са в формален развой на пускане на сходни борсово търгувани фондове.

Очакването за утвърждение на Bitcoin ETF увеличи цената на криптовалута №1 през последните месеци, защото доста криптоентусиасти считат, че това ще отключи ново търсене на класа активи от страна на видове вложители, които преди този момент бяха отблъснати от несигурността към криптовалутите и фирмите, които оперират в сферата.

Положителните вести идват след година, през която бяха подхванати съществени дейности от страна на правоприлагащите органи против доста криптокомпании, в това число против водачи в бранша като FTX и Binance.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР