В сряда е първата задължителна матура на зрелостниците - тази

...
В сряда е първата задължителна матура на зрелостниците - тази
Коментари Харесай

Преди матурата: Последни приготовления и съвети за зрелостниците

В сряда е първата наложителна матура на зрелостниците - тази по български език и литература. Над 46 000 възпитаници ще се явят в страната, в столицата те ще са 9 000.

От Регионалното ръководство по образованието в София поучават дванайсетокласниците откакто схванат в кое учебно заведение ще поставят матура, да проиграят маршрута, с цел да няма закъснели или объркали учебното заведение. Самите възпитаници споделиха, че са обезпокоени от митинга на превозвачите в този ден.

Тази година за първи път министерството реши началният час на матурите да е 8.30, а не 8.00, което ще помогне за по-спокойната организация на изпита в учебните заведения и за напредването на учениците.

Последен образователен ден на 12-ти " Г " клас, финален час на класа преди формалното изпращане и последна среща с класната Ваня Кусева. Между цветята, балоните и упътванията за живота, госпожа Кусева прочита на учениците си и инструктажа по какъв начин да се яват на матурата в сряда. Съветва ги да тръгнат по-рано сутринта и да носят два черни химикала. А самите зрелостници споделят, че са добре готови за матурата, само че ги е боязън да не закъснеят.

" Както разбрах и градският превоз няма да работи, аз съм с кола, в случай че улиците са затворени това ще е доста огромен проблем. " - сподели Александра, 12 клас.

" Има такава заплаха, само че аз си карам мотор, тъй че ще мина. " - спокоен е Александър, 12 клас.

" Аз още не знам къде ще бъде моята матура, само че ще потегли когато се постанова, с цел да съм сигурен, че ще стигна в точния момент. " - декларира Мартин, 12 клас.

Министър Николай Денков към този момент увери, че е помолил водачите на превозвачите и кмета на столицата градският превоз да работи обикновено и да не се блокират пътища до 8.30 часа. И по-късно от 12 до 14.30, когато учениците си потеглят.

" И превозвачите са родители, тъй че ще се съобразят с държавния зрелостен изпит на младежите и девойките в София-град, тъй че да не се сътвори напрежение. " - уверена е Нели Костова, шеф на 32-ро СУ

Днес или на следващия ден зрелостниците ще получат от учебните заведения си служебната си записка в кое тъкмо учебно заведение ще поставят изпита. Новото е, че тя може да е в електронен вид и да я демонстрират от телефона. И един съвет от началника на РУО - София Ваня Кастрева:

" След като си получат служебните бележки и видят къде са разпределени за ДЗИ, те да пропътуват това разстояние. "

В деня на матурата учениците би трябвало да отидат в учебните заведения към 7.30 сутринта и да са заели местата си в стаите до 8 часа. Изпитът стартира в 8,30. За да бъдат позволени, би трябвало да носят документ за идентичност, служебната записка и наложително черно пишеща писалка.

" Това е значимо поради сканирането на изпитните работи. Черният химикал допуска по- огромна разграничителна дарба, която да подсигурява четимостта на попълнения материал. " - изяснява Кастрева.

В залите зрелостниците би трябвало да изключат мобилните си устройства и да ги предадат на квесторите. За преписване глобата е отменяне на матурата. Камери за наблюдаване ще има във всички зали. Общо 88 столични учебни заведения ще провеждат матури. Мерки против коронавирус няма да има, само че въпреки всичко учениците ще са единствено сред 8 и 12 в зала.

Елиана Димитрова/Росен Петрински
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР