В срок от три месеца министърът на здравеопазването да представи

...
В срок от три месеца министърът на здравеопазването да представи
Коментари Харесай

НС задължи здравния министър да вземе мерки срещу недостига на лекари

В период от три месеца министърът на опазването на здравето да показа пред Народното събрание съответни ограничения с съответни периоди за превъзмогване на дефицита на лекари в избрани специалности и на медицински сестри и за задържане на младите лекари и медицински сестри в България. Това реши Народното събрание единомислещо със 148 гласа " за " след обсъждане по запитване от Джевдет Чакъров (ДПС) към министъра на опазването на здравето Асена Сербезова.

От Движение за права и свободи предлагаха още в шестмесечен период здравният министър да показа финансови планове за средствата, нужни за реализацията на плануваните ограничения, и проект кои от тях в държавния бюджет за коя година ще бъдат включени, както и в период от една година министърът на опазването на здравето да показа пред Народно събрание първите резултати от реализацията на ограниченията. Тези две оферти обаче бяха отхвърлени от болшинството в Народното събрание. " Възраждане " не участваха в нито едно от гласуванията.

В началото на разискванията Джевдет Чакъров уточни, че обстановката е сериозно тежка и е належащо бързо да се набележат ограничения и да се извършват. Той означи, че по данни на Българския лекарски съюз над 60% от лекарите са над 50 години, а всяка трета здравна сестра е пенсионерка. Има свръхспециализация на избрани специалности и изострен дефицит на други, а съгласно изследване на Медицинския университет в София 60% от медиците, които приключват, са подготвени да изоставен страната, 30% от тях незабавно след дипломиране. 

В хода на полемиката беше обърнато внимание на нуждата да се отделят повече финансови запаси и на специализацията на младите лекари. 

Ивайло Христов ( " ИТН " ) разяснява, че в основата на казуса не е специализацията, а се касае за липса на пари и кариерно развиване. Той даде образец с окръжната болница във Варна, където заплатата на доктор е 820 лв., а на сестра - 750 лв.. Той разяснява, че Министерството на здравеопазването не може да се намеси в ръководството на лечебно заведение.

" Имаме едни дерибеи, които си ръководят лечебните заведения, както си желаят ", разяснява Христов.

Затова депутатът от Има Такъв Народ сподели, че незабавно ще внесат промени в закона за обществените предприятия, които да дадат опция за повече надзор на принципала по какъв начин се ръководят лечебните заведения. Той уточни като друго предложение - ограничаване от два мандата с шест месеца промеждутъчен интервал за шефовете на лечебни заведения.

Председателят на здравната комисия в Народното събрание доцент Антон Тонев уточни, че финансовият въпрос е значим, само че отварянето на системата е още по-важно - младите лекари да могат да работят още от първите дни на специализацията.

" Колкото и пари да сложим пред младите лекари, когато те влизат в една институция и получават една специализация, въпреки и добре платена, в която има авансово заложен ред, за това кой ще работи, кой ще се образова, кой ще написа единствено епикризи, пътеки, колкото и пари да дадем на този млад доктор, той там ще издържи 6 месеца и ще иде в болница, в която някой ще му обърне внимание ", уточни той.

Тонев каза, че възнамеряват да отворят Закона за лечебните заведения и Закона за обществените предприятия и да усъвършенстват някои наредби.  " Работата ще бъде при всички случаи надпартийна, тъй като на карта е заложено здравето на родината ни ", съобщи той.

Николай Дренчев ( " Възраждане " ) разяснява, че финансирането на системата е порочно. " Пациентът не е в центъра на вниманието, а най-важно остава по какъв начин да бъде усвоена съответната клинична пътека``, уточни той.

Министърът на опазването на здравето Асена Сербезова отбеляза, че фактически в центъра на системата би трябвало да е пациентът.

" Човешките запаси са главният деен детайл на всяка една система. Държавата може да сътвори условия, само че не може да сътвори всички нужни условия. Също по този начин е значима ролята на ръководителя на лечебното заведение за обезпечаването на заслужено възнаграждение ", разяснява министърът.

Сербезова добави, че би ѝ се желало да бъде направена една по-голяма междуведомствена група и благодари за градивния звук да намерят всички дружно едно трайно решение.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР