В срок до 1 октомври 2024 година, когато окончателно се

...
В срок до 1 октомври 2024 година, когато окончателно се
Коментари Харесай

Парламентът реши: „Лукойл изцяло да преработва петрол с неруски произход от 1 октомври 2024

В период до 1 октомври 2024 година, когато дефинитивно се анулира дерогацията, „ Лукойл Нефтохим Бургас ” АД би трябвало напълно да преработва нефт с неруски генезис. Това взеха решение депутатите с признатите на второ четене разпореждания от законопроекта за изменение и допълнение на Закона за надзор по използване на ограничаващите ограничения предвид на дейностите на Русия, дестабилизиращи ситуацията в Украйна.

Вносители на законопроекта са Бойко Борисов ГЕРБ-СДС, Кирил Петков, Христо Иванов от „ Продължаваме Промяната – Демократична България “, Делян Пеевски от Движение за права и свободи. 

Приетите текстове плануват рафинерията поетапно да премине към преправка на нефт с неруски генезис, като до 31 декември 2023 година има право да преработва не повече от 80 % нефт с съветски произход; до 31 март 2024 година не повече от 75 % нефт с съветски произход; до 30 юни 2024 година не повече от 50 % нефт с съветски произход; до 30 септември 2024 година не повече от 25 % нефт с съветски генезис, като в същото време оборотът от създадените горива не е по-нисък от междинния за последните пет завършили финансови години. 

Създава се опция за започване на процедура за назначение на необикновен търговски шеф. Предвижда се особеният търговски шеф да се назначава от Министерския съвет по предложение на министъра на стопанската система и промишлеността, след мнение на Съвета по сигурността към Министерския съвет, не по-късно от две седмици от предлагането. Предвидено е особеният търговски шеф се назначава за период от шест месеца. 

В хода на дебата Цончо Ганев от „ Възраждане “ уточни, че това, което   " сглобката " от евроатлантици ще одобри, е меко казано цинично и нездравословно за нас, чисто стопански. Ще се одобри механизъм, в който с цел да се избегне двойното облагане с данък от Русия, се вкарва друго разбиране енергийна вноска. Ганев разяснява, че по този начин газ, приближаващ от Руската федерация, ще бъде двойно облаган.  

Евтиният газ ще бъде обложен с още 30 %, с цел да може някои евроатлантици да се потвърдят като такива, разяснява депутатът. 

Тошко Йорданов, ръководител на ПГ „ ИТН “ съобщи, че няма условие от Европейски Съюз за отпадане на дерогацията и напомни, че точно Асен Василев я е извоювал. Единствената логичност по думите му е или „ слагаческа “ или с цел да могат „ кръгове от компании да изкарат едни пари ". 

Румен Гечев от Българска социалистическа партия съобщи, че в България съветският газ ще влиза с наказателни цени, които по думите му не са наказване за Русия, а за български компании и български жители.

Ивайло Мирчев от ПП-ДБ отговори, че отбраната на съветските ползи от Българска социалистическа партия и " Възраждане " не кореспондира с българските ползи и посочи, че за предходната година " Лукойл " е получил 140 млн. лева обезщетения. 
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР