В средата на юни ГЕРБ се поздравиха с успешен вот

...
В средата на юни ГЕРБ се поздравиха с успешен вот
Коментари Харесай

Новият парламент: агония за всички. И за победилата ГЕРБ

В средата на юни ГЕРБ се поздравиха с сполучлив избор на съмнение за държавното управление на " Продължаваме промяната ", Българска социалистическа партия и " Демократична България " (след излизането на Има Такъв Народ от коалицията), с цел да се " постави завършек на тази тъга ", по думите на зам.-председателя на партията Томислав Дончев. " В обстановката на невиждана рецесия и срам нашият избор на съмнение цели да избави българската политическа система от разпад ", добави съпартиецът му Тома Биков. А председателката на парламентарната група Десислава Атанасова обясни, че " На България й би трябвало непоклатимост, която минава през оставка на това държавно управление, и единствено българският народ може да избере кой да го ръководи ".

Четири месеца по-късно и след следващите предварителни избори водачът Бойко Борисов още веднъж приказва за мъка - този път мотив е твърдият отвод на трите обединения зад сваления кабинет " Петков " да беседват за коалиция с победилата ГЕРБ. " Без диалози няма смисъл да продължаваме мъката, а да отиваме на избори ", отсече Борисов, който в първия ден на Народното събрание в сряда, белязан от невиждан неуспех, игра мач в тима на ветераните от " Витоша - Бистрица " .

По някакви неизяснени публично аргументи партията му не желае да ръководи със съдружниците си от вота на съмнение - Движение за права и свободи и националистическата " Възраждане ", с които биха имали задоволително болшинство от 130 депутатски мандата. Движение за права и свободи желае експертно държавно управление или " евро-атлантическа коалиция ", която обаче изключва " Възраждане ". Лидерът й Костадин Костадинов на собствен ред я пази от " замърсяване " в очакване на идващия избирателен рунд. Стефан Янев съобщи, че ще поддържа всеки формат, само че 12-те депутати на " Български напредък " не стигат да наклонят везните в каквато и да било посока.

Това в резюме е подтекстът на почналия в сряда нов политически сезон. Начинът, по който протече денят, в който беше свикано 48-ото Народно заседание, удостовери прогнозите за патова обстановка във връзка с опциите за болшинство, способно да излъчи и постоянно държавно управление .
Реклама
Засега политическата рецесия наподобява само в интерес на президента Румен Радев, който обаче дружно с преимуществата на проточващото му се служебно ръководство неизбежно ще понесе и неговите негативи.
" Ще става все по-смешно "
В продължение на близо шест часа в сряда в четири гласувания, от които два балотажа, депутатите не съумяха да изберат ръководител на Народното събрание. Причината беше, че нито един от издигнатите за поста не получи нужния брой гласове на повече от половината от присъстващите в пленарната зала народни представители. Временният председателстващ Народното събрание Вежди Рашидов, който като най-възрастен откри тържественото съвещание, нямаше по какъв начин да го приключи, тъй като, без да бъде определен ръководител, не може да бъде планувано ново съвещание на Народното събрание . Това блокира и конституирането на парламентарните групи, които трябваше да бъдат избрани също след този избор.

В омагьосания кръг, до който се стигна, никой нямаше концепция по какъв начин да се излезе от него. В последна сметка след второто несполучливо гласоподаване и мъдруване какво да се прави Рашидов разгласи дълга отмора до 10 часа в четвъртък, когато процедурата по желание на ръководител трябваше да продължи до реализиране на действителен резултат. Решението му беше посрещнато със смях от част от депутатите в залата, което го принуди да възкликне: " Смешно! Ще става още по-смешно! "

Пускането на " часовника " на същото съвещание още веднъж сутринта в четвъртък най-малко до този миг възпроизвежда същата патова обстановка с неразбираем излаз. Забелязват се обаче и опити за метод " отвън кутията на мисленето " - като оферти за приемане на критерии за личността на ръководителя на Народно събрание и търсене на действително сплотяваща фигура, което може да докара и до ексцентрично решение.
Реклама
Проблемът пристигна оттова, че и двете най-големи партии в Народното събрание - ГЕРБ и " Продължаваме промяната ", не отстъпваха и упорстваха техният претендент да продължи да взе участие в конкуренцията. ГЕРБ номинира за поста някогашния транспортен министър от третото държавно управление на Борисов Росен Желязков, а Политическа партия издигна някогашния ръководител на предходния парламент Никола Минчев. В същото време нито един от тях не съумя да събере нужния брой от 121 гласа, с цел да бъде определен. При първото гласоподаване Желязков получи 103 гласа от депутатите от ГЕРБ и Движение за права и свободи, а Минчев беше подсилен от Политическа партия, Българска социалистическа партия и Демократична България, които имат общо 98 депутати. При второто гласоподаване се получи същата обстановка, като този път гласовете за Минчев бяха повече от тези на Желязков, останал без поддръжката на Движение за права и свободи, които в това време издигнаха собствен претендент - Йордан Цонев.

Така стана на процедура невероятно събирането на нужното болшинство за избора. За патовата обстановка способстваха също " Възраждане " и " Български напредък ", които не пожелаха да вземат страна в конкуренцията сред ГЕРБ и Политическа партия за председателския пост, а техните гласове бяха основни, тъй като можеха да наклонят везните в едната или в другата посока.
Вторите проекти
По време на безуспешните опити за избор на ръководител на Народното събрание депутати от Политическа партия обясняваха импровизирано, че една от задачите на издигането на Минчев е, че гласуването може да изкара на ярко възможното подмолно болшинство към ГЕРБ.

Това евентуално докара до решението на Движение за права и свободи да предлагат Цонев, тъй че да не гласоподават още веднъж за претендента на ГЕРБ. Въздържането на депутатите от " Възраждане " при всички гласувания може да се изясни със поръчката на водача й Костадин Костадинов да бъде съпротива, без значение кой ще ръководи. Същата тактичност на някогашния длъжностен министър председател Стефан Янев пък евентуално е обвързвана с упованието му да получи третия мандат за сформиране на държавно управление, в случай че първите два се провалят - депутатите на " Български напредък " не дадоха поддръжката си за нито един от двамата претенденти на балотажа, с цел да останат равно отдалечени от всички, с които биха преговаряли за болшинство.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР