В средата на седмицата екип на Българското дружество за защита

...
В средата на седмицата екип на Българското дружество за защита
Коментари Харесай

Тестват нов за България метод за подсилване на популацията на световно застрашения египетски лешояд

В средата на седмицата екип на Българското сдружение за отбрана на птиците и на Зелени Балкани сложиха три млади египетски лешояда в специфична волиера в региона на Поточница, Източни Родопи, оповестяват от Българското сдружение за отбрана на птиците.

Птиците са дарени от зоопарковете Шонбрун и Прага, където предходната година са излюпени.

Това е пилотен за България опит за стартиране в дивата природа на египетски лешояди, отгледани на затворено, по метода на забавеното освобождение. Методът се ползва сполучливо към този момент години наред в Израел. Този метод залага на допускането, че птиците имат задоволително време да натрупат житейски опит при намиране на храна и да влязат в добра физиологична кондиция преди да поемат предизвикателната миграция на юг - огромна част от младите египетски лешояди умират по време на първата си миграция към Африка.

Птиците ще престоят във волиерата доникъде на май, когато ще бъдат освободени. През цялото време ще бъдат непрестанно подхранвани и следени, с цел да могат специалистите да схванат по какъв начин протича адаптационният развой, като за това ще оказва помощ и непрекъснатото видеонаблюдение.

На 10 април ще бъде сложена още една птица, която ще дойде от Гибралтар, Испания, като се чака и още една от Йерез. Преди освобождението им всеки един от лешоядите ще бъде маркиран със сателитен предавател, с цел да се наблюдава тяхното държание в природата и акомодацията им. Успоредно, тази и идващите няколко години ще бъдат тествани и други способи за освобождение, например посредством диви приемни родители и чрез изкуствено гнездо. Целта е да бъде открит най-хубавият метод за задачите на бъдеща стратегия за възобновяване на типа на Балканите.

Дейността се прави в границите на LIFE плана „ Нова вяра за египетския лешояд “, който сплотява институции и организации от 14 страни от Балканския полуостров, Близкия изток и Африка. Четирите млади египетски лешояда са дарени по плана със съдействието на Антонин Вайдал - координатор на размножителната стратегия за типа в границите на Европейската Асоциация на Зоопарковете и Аквариумите и с помощта на тясно съдействие с Фондацията за запазване на лешоядите (VCF).
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР