В средата на десетилетието Русия ще има действащ реактор от

...
В средата на десетилетието Русия ще има действащ реактор от
Коментари Харесай

До няколко години Русия ще има действащ реактор от четвърто поколение

В средата на десетилетието Русия ще има настоящ реактор от четвърто потомство на оловен топлоносител със затворен горивен цикъл. Това съобщи генералният шеф на „ Росатом “ Алексей Лихачов по време на конференцията за изменение на климата COP26 в Глазгоу. По думите му атомната сила не може без нововъведения, над които работят най-хубавите мозъци в Русия и света.

„ Затвореният горивен цикъл без пресилване ще ни разреши да увеличим стотици пъти суровинната база посредством преработване и неведнъж връщане в горивния цикъл на отработено нуклеарно гориво. Това е фундаментален пробив, когато отработеното гориво престава да бъде боклук и още веднъж става суровина за реакторите на бързи неутрони. Такъв план се осъществя в Северск “, сподели Лихачов.

В Северск, Томска област, Русия развива плана „ Пробив “, който е без аналог в света и би трябвало да стане софтуерна за атомна промишленост със затворен горивен цикъл. Той може да реши казуса с третирането и съхранението на отработеното нуклеарно гориво. Едно от направленията на плана е построяването на демонстрационен енергиен комплекс с реактор БРЕСТ-ОД-300, както и модул за преправка на облъчено гориво.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР