В средата на 80-те години на миналия век в ЦСКА

...
В средата на 80-те години на миналия век в ЦСКА
Коментари Харесай

От скрина: Как Стоичков каза в национален ефир, че пловдивската публика го мрази много

В средата на 80-те години на предишния век в ЦСКА идва бързоногият Христо Стоичков. Кой да допусна тогава, че новото попълнение на " алените " ще завоюва един ден " Златната топка " на " Франс Футбол " - достижение, с което не може да се похвали нито един различен футболист от Балканския полуостров. Манол Манолов е индивидът, който докарва Ицо на " Армията ". По това време Симолията е ментор на родния гранд и вижда младока на един младежки мач. " На другия ден се качих на служебната кола и потеглих за Пловдив. Уплаших се някой да не ме изпревари. Държах се строго със Стоичков. Казах му да си събира нещата и да потегля ", споделя по-късно бате Симо.

Ако се върнем още две години обратно, ще стигнем до един следобяд през есента на 1982-а, когато Атанас Узунов докарва с полското си фиатче в Харманли бъдещия ас на Барселона. През идващите две години Камата хвърчи с фланелката на локалния Хеброс и хваща окото на старши треньора на ЦСКА. Иначе първите си мачове в мъжкия футбол Христо записва в отбора на цех " Юрий Гагарин ". Той рита и за състава на учебното заведение по строителна машинизация. Дълги години по-късно голмайсторът на Мондиал'94 си спомня: " В завода работех на струга, когато от Марица и Ботев (Пловдив) ми споделиха, че съм безперспективен ".

Превъртаме лентата напред. Годината е 1991-а, Ицо към този момент е станал кумир за почитателите на ЦСКА, а мощните му игри на " Армията " са го отвели на " Камп Ноу " при Йохан Кройф. По това време у нас се организират от време на време алегорични срещи сред най-хубавите играчи от " А " група и родните звезди зад граница, проведени от в. " Старт ". През лятото в България се прибират най-известните ни футболисти, които спретват шоу на стадион " Васил Левски ". Между другото в този мач националът Николай Илиев бележи приказен гол от воле от далечна отдалеченост в мрежата на Пламен Николов, който пази на звездите от вътрешния шампионат. Някои зяпачи чакат, че Стоичков и Любослав Пенев ще дойдат от Испания с новите си беемвета, само че остават разочаровани. " Двама умни не могат да създадат такава нелепост и да бият път с кола през цяла Европа ", майтапи се Камата пред стадиона.

 Няколко дни по-късно мегазвездата гостува в предаването " Маратон ", където дава отговор на въпросите на Сашо Диков. Участието му е паметно. С доста сериозен тип пловдивчанинът споделя следното в народен ефир: " Чета в пресата, чувам хората какво приказват за Динко Дерменджиев и ми е болно. Искам пред малкия екран, пред всички български фенове и най-много пред пловдивската аудитория, която доста ме ненавижда мен, да кажа една истина. Виден Апостолов е индивидът, който скапва всичко в Пловдив. Навремето той не искаше да остана в Пловдив и по тази причина публиката ме намрази. Изгони Дерменджиев - не бил прелестен човек, не бил работен. Ами той е индивидът, който направи Тракия толкоз години да е на върха. Отново различен футболист избяга от Пловдив, сега е в Левски - Ясен Петров ".

Освен това голаджията на Барса обръща внимание на тежкото икономическо положение, в което се намира страната. " Учудва ме по какъв начин държавни ръководители като президента Желю Желев и другите останали се отнасят по този начин несериозно към това, което става в България. Може ли хората със 700-800 лв. да изкарват месеца, като един самун коства 3 лв.?! Още на аерогарата взех кола и се учудих. Заредих единствено 15 литра бензин и индивидът ми сподели: " Ице, ами... 100 лв. ". Преди 6-7 месеца за 15 литра бензин давах 15 лв.! Цените тук са високи и усещам, че хората изнемогват ", споделя Камата.

Самият Виден Апостолов изрично отхвърля през годините да е затварял вратите на " Колежа " за Христо - нямало по какъв начин да се наложи измежду звездите на Ботев при започване на 80-те години, а по-късно, когато се обигравал в Хеброс, на сцената към този момент пристигнали Симолията и ЦСКА. Така или другояче куриозният факт е налице - именитият номер 8 в никакъв случай не записва формален дуел с екипа на тим от своя роден град.

Завършваме с мнение на пловдивския състезателен публицист Дончо Донев: " Истината е, че ЦСКА построи Христо Стоичков. Там той стана футболист. Приказката, че камъкът си тежи на мястото, важи изрично за Ицо и ЦСКА. В началото на 80-те години Локомотив (Пловдив) имаше страховит тим при този набор - преобладаваха, Ботев също имаше мощни фрагменти. Биеха Марица с по няколко гола разлика. В тези години предричаха положително бъдеще на редица играчи: Каубоя, Чоната, Любо Корадов, Гошо Попов - Селския, Рачо Килапов, Калканов, Цецо Дерменджиев и изключително на Ивайло Стойнов, както и на Тошо Зайцев и Борето Хвойнев, които бяха малко по-малки. ЦСКА взе Стоичков от " В " група и го построи като състезател. Това е. Трябва да се знае, че през 80-те Ботев бе доста закостенял клуб. За 10 години през тима не са минали повече от 25-30 футболисти. Освен на конюнктура, Ицо случи и на интервал на " Народна войска ". Предаваха по малкия екран един от първите му мачове с екипа на ЦСКА при започване на 1985-а и Никола Ексеров, Бог да го елементарни, сподели: " Запомнете това име ".

За отзиви, рекомендации и хрумвания по отношение на рубриката, апелирам пишете на: [email protected] или в групата От скрина във Фейсбук
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР