В средата на 18. век тринайсетте колонии, съставляващи териториите на

...
В средата на 18. век тринайсетте колонии, съставляващи териториите на
Коментари Харесай

Америка празнува 234 години независимост

В средата на 18. век тринайсетте колонии, съставляващи териториите на Английската империя в Новия свят, изпитват съществени усложнения да бъдат ръководени от крал, който е на 3000 благи оттатък Атлантическия океан.

Върджиния прави първата крачка по пътя на независимостта, като гласоподава да се сътвори комитет, представляващ колониите. Първият Континентален конгрес заседава през септември 1774 година На него е формиран лист на недоволствата от короната, който се трансформира в първия квалифициран документ, довел по-късно до формалното делене на колониите от Англия. Джордж Вашингтон поема командването на Континенталната войска и влиза в пердах с британците в Масачузетс. През идващите осем години преселниците водят яростни сражения в Революционната война.

Междувременно във Филаделфия, щата Пенсилвания, се води вербален дуел. На 2 юли 1776 година Вторият континентален конгрес обнародва идващия лист на недоволствата и първият, който се подписва под него, е Джон Ханкок, президентът на втория Континентален конгрес. Документът, наименуван Декларация за самостоятелност, съставлява изменничество по отношение на короната и има заплаха петдесет и шестимата, които го подписват, да бъдат екзекутирани.

Един от нейните съществени създатели е бъдещият втори президент на страната - Томас Джеферсън. Документът стартира по този начин: " Ние считаме тези истини за видни от единствено себе си - че всички хора са основани равни, че те са дарени от своя Създател с някои неотчуждаеми права, че измежду тези права са живот, независимост и блян към благополучие ".

Под този слисващ по своята смелост и дълбочина документ поставят подписите си 51 делегати. Подписът на Джон Хенкок е дълъг цели 13 сантиметра. Всички те осъзнават, че правят държавна измяна против досегашния си суверен - английския крал Джордж Трети. Текстът на декларация прави такова потресаващо усещане по света, че незабавно откакто я прочита, френският маркиз Дьо Лафайет афишира, че ще води война за своя сметка на страната на бунтовниците. Писателят Бомарше пък събира 7 милиона златни франка в помощ на американците. 1 милион от тях са негови персонални пари - колосална сума за това време.

Денят на независимостта се чества на 4 юли, тъй като на този ден Континенталният конгрес утвърждава Декларацията за самостоятелност. В продължение на месец след 8 юли 1776 година този документ е четен обществено и хората честват всякога когато го чуят. На идната година във Филаделфия бият камбани и има топовни салюти, палят свещи и фойерверки. Войната за самостоятелност обаче продължава чак до 1783 година и едвам тогава Денят на независимостта става формален празник.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР