В споразумението сключено между Булгаргаз“ и Боташ“ няма изрично изискване

...
В споразумението сключено между Булгаргаз“ и Боташ“ няма изрично изискване
Коментари Харесай

Радев: В споразумението с „Боташ“ няма изрично изискване за доставката на неруски газ

В съглашението подписано сред „ Булгаргаз “ и „ Боташ “ няма категорично условие за транспорт или доставка на неруски природен газ. Това декларира министърът на енергетиката Румен Радев, съобщи БГНЕС.

„ Булгаргаз “ подписва контракти за доставката на полутечен природен газ (ВПГ) посредством обществено оповестени тръжни процедури. Условията на тези процедури са налични на интернет страницата на сдружението. В изискванията категорично е посочено, че източникът на доставка на полутечен природен газ би трябвало да бъде от страни без наложени наказания или каквито и да било търговски ограничавания.

„ Това условие е било включено в отминалите процедури и ще важи за всички бъдещи търгове за доставка на полутечен природен газ на терминалите в Турция и Гърция “, отбелязва министър Радев, отговаряйки на депутатски въпрос.

По отношение на подписаното Споразумение с „ Боташ “ от „ Булгаргаз “ показват, че същото дава опция на „ Булгаргаз “ да реализира доставки на природен газ, който сдружението ще закупува по контракти с снабдители при изискванията разказани нагоре, употребявайки терминалите за регазификация на ВПГ в Турция. След това „ Боташ “ ще доставя закупените от „ Булгаргаз “ количества до българската граница.

„ Съгласно законодателството на Република Турция, природният газ, който влиза в турската газопреносната мрежа, става благосъстоятелност на Турската страна. По този метод доставеният на турските терминали за регазифипция ВПГ при влизането в газопреносната мрежа на Република Турция става част от общия газов микс, заради което не били налице учредения и нужда от уговаряне сред страните по Споразумението на уговорка за произхода на природния газ “ , акцентира министърът на енергетиката Румен Радев.

БГНЕС напомня, че на 3 януари 2023 година в Министерския съвет бе подписано съглашение, посредством което " Булгаргаз " ЕАД получава достъп до газопреносната инфраструктура на турската държавна енергийна компания " Боташ ". В допълнение към газопроводите, това са и пет терминала за полутечен природен газ, с които разполага турската компания. Споразумението е със период 13 години. То обезпечава опция за трансфер на 1.5 милиарда куб. м. газ годишно сред двете страни през този интервал. Подписването стана в наличието на турския енергиен министър Фатих Дьонмез и тогавашният длъжностен енергиен министър Росен Христов. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР