В списъците имаме недопустими за настаняване лица, съгласно програмата. Те

...
В списъците имаме недопустими за настаняване лица, съгласно програмата. Те
Коментари Харесай

Министерство на туризма: Украинци, пристигнали у нас преди войната, искат да им се плащат нощувките

В описите имаме неприемливи за настаняване лица, според програмата. Те са влезнали в страната преди началото на войната, т.е. преди 24 февруари. Това заяви на брифинг заместник-министърът на туризма и член на спешния щаб към Министерски съвет Ирена Георгиева по отношение на настаняването на украински жители в местата за настаняване и разплащането към хотелите.

" Тоест това са лица, които са обитавали в страната и по някаква причина след 24 февруари се настаняват в хотелите и хотелите правят разход за тях, респективно желаят страната да заплати помощта, която е оповестена в програмата “, сподели зам.-министърът.

Тя уточни, че по смисъла на документите, те са неприемливи, т.е. не се водят бежанци. Програмата е предопределена за бежанците от войната, които са влезнали в страната ни след 24 февруари тази година.

„ Това е тежък проблем, който следва да обмислим, включително с присъединяване на останалите институции, тъй като те не са бежанци от войната, само че бидейки настанени в хотелите, хотелите, хотелите са създали разход за тях, надлежно решението, което ще вземем би трябвало да бъде заслужено “, сподели тя.

Към момента в числа равносметката демонстрира, че са подадени 395 заявки на претенденти – лица, извършващи активност в 506 обекта – хотели, апартаментни хотели, къщи за посетители и 15 обекта благосъстоятелност на държавни институции и общини.

„ Държа да направя конкретизиране, че заявките са на лицата, извършващи активност в обектите, а едно лице може да прави активност в няколко обекта “, сподели Георгиева.

Разгледани са 328 заявки на претенденти за финансиране по програмата при първия цикъл на заплащане. От тези 328 прегледани, 15 са за държавни и общински обекти и за тях средствата ще бъдат разплатени през юни. По останалите 313 заявки са изплатени 10 509 867, 20 лева с Данък добавена стойност, който за хотелските настанявания е 9%.

„ Тези 313 претенденти са получили финансова помощ от страната и са заплатени за тях 241 052 нощувки. От тези 313 заявки, 85 претендента са получили помощ в декларирания от тях размер, 228 за получили помощ в по-малък размер от декларирания “, изясни тя.

На 115 от претендентите, включително както с неразгледани заявки, по този начин и получили отчасти подкрепяне, са готови и към този момент се изпращат съответни въпроси за изясняване на съответните проблеми.

„ Целта ни е след изясняване и инспекция на данните да подготвим Решение на Министерски съвет за в допълнение заплащане на дължимите суми към кандидатствалите преди втория цикъл на разплащане през месец май. Ако се верифицират общо над 85 000 нощувки, ще бъдат изплатени още над 3,7 млн. лв. с Данък добавена стойност “, съобщи още зам.-министър Георгиева.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР