В социалните мрежи се появиха множество съобщения за разполагане на

...
В социалните мрежи се появиха множество съобщения за разполагане на
Коментари Харесай

Зенитни ракети по покривите в Москва - за какво се готви Кремъл?

В обществените мрежи се появиха голям брой известия за разполагане на зенитно-ракетни системи за противовъздушна защита в разнообразни региони на Москва и близкото Подмосковие . Снимки и видеа в мрежите демонстрират въоръжение даже по покривите на къщите, оповестява съветската работа на BBC. Ако това е правилно, тогава защо се готви съветската столица в края на 11 месеца от нахлуването в Украйна, пита медията.

От четвъртък съветските обществени мрежи разгласяват снимки и видеоклипове, който демонстрират сложени на няколко здания в центъра на Москва наоколо до Кремъл системи за противовъздушна защита (ПВО). По особено, зенитно-ракетни комплекси " Панцир-С1 " са снимани на постройката на Министерството на защитата на Руската федерация на на Фрунзенска набережная.

В същия ден се появи видеозапис от Тетеринска алея в Таганка, сниман от висок етаж, на който се вижда техника, която доста наподобява на " Панцир ", както и огромен кран, който подвига резервоар на покрива на постройката. Охранители изясняват случилото се като планово обучение или ремонт на покрива.

Друго видео с Противовъздушна отбрана система (вероятно " Панцир-С1 " ) на 10 км от резиденцията Путина в Ново-Огарево на Рублево-Успенско шосе е оповестено в Telegram канала " Сирена ".

Още няколко Противовъздушна отбрана системи са снимани на 2 км от бизнес летището " Остафево " в Нова Москва, което се употребява и от военните. Според изпратилия видеото в редакцията на " Сиреа ", военната техника се е появила там преди към месец.

Потребители разгласяват в обществените мрежи и други фотоси с военна техника в разнообразни елементи на Москва, като оповестяват за системи С-400, ситуирани в региона на Тимирязевската селскостопанска академия, както и за противовъздушна батарея в парка " Лосиный остров ".

На 18 януари, разяснявайки неотдавнашната покруса в Днепър с над 40 цивилни жертви на съветски ракетен удар по жилищна постройка, съветският външен министър Сергей Лавров съобщи, че за всичко са отговорни украинските системи за противовъздушна защита, които, съгласно него, " обратно на всички закони за водене на война, в несъгласие с интернационалното и филантропичното право, са разположени в жилищни региони ".

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, запитан от публицисти в петък за разполагането на Противовъздушна отбрана системи в Москва, по традиция препрати всички въпроси към Министерството на защитата.

Министерството и кметството на Москва обаче не разясниха протичащото се.

BBC не може да удостовери, че масираното разполагане на Противовъздушна отбрана системи в Москва е почнало в този момент. По информация на други източници зенитно-ракетният комплекс " Панцир " на на покрива на постройката на Министерството на защитата е там най-малко от декември 2022 година Противовъздушна отбрана отбраната на стратегически летище от стратегическо значение и резиденцията на Путин също не наподобява нещо извънредно.

Според консуматори уебсайт topwar.ru в Съединени американски щати Противовъздушна отбрана са ситуирани на здания до Белия дом, а в Сеул зенитно-ракетните системи по покривите са наложителен признак поради близката граница със Северна Корея.

Въпреки това, по-голямата част от известията за разполагане на зенитно-ракетни системи в Москва и покрайнините на съветската столица се появиха през последните дни. В множеството случаи се приказва са " Панцир " - система, предопределена най-вече за отбиване на офанзива на самолети със относително ниска скорост.

" Панцир-С1 " - преимущества и дефекти

Зенитният ракетно-оръдеен комплекс Панцир-С1 е основан за противовъздушна защита на дребни цовилни и военни обекти. Използва се основно за отбрана на близки региони или дружно с други системи за противовъздушна защита при отразяване на масирани въздушни удари.

Сравнително новата система има мобилна версия с камион и в стационарен вид. Според оповестените характерности тя може да обстрелва по едно и също време четири въздушни цели на разстояние до 20 км и на височина до 15 км. Максималната скорост за поразяване на цели е 1000 m/s, което е почти три пъти повече от скоростта на звука, по данни на разработчиците.

В действителни бойни условия обаче тези характерности се оказват мощно надценени.

Още през 2012 година на научно-техническа конференция на Министерството на отбраната на Русия и Руската академия на ракетните и артилерийски науки, създателите на отчета за успеваемостта на зенитно-ракетния комплекс " Панцир-С1 ", показват редица негови съществени дефекти. По-конкретно в отчета се означи:реалните резултати от тестванията за пукотевица демонстрираха ниската дарба на комплекса да стреля по цели, маневриращи и летящи с курсов параметър над 2-3 км;възможността за пукотевица по цели, летящи със скорост над 400 m/s, не е доказана, макар че скоростта от 1000 m/s е посочена в експлоатационните характерности на системата;осигурява се оптимален обхват на пукотевица от 20 km против въздушни цели, летящи със скорост не повече от 80 m/s.

По време на дейната фаза на военната интервенция в Сирия " Панцир-С1 " пази съветската пази съветската авиобаза " Хмеймим " и оставя смесено усещане.

Военният специалист и основен редактор на списание " Арсенал Отечества " Виктор Мураховски, базирайки се на свои източници - офицери от противовъздушната защита, разяснява: " В Сирия се оказа, че " Панцир " не открива дребни и нискоскоростни цели, каквото са и военните безпилотни летателни апарати ". Според него успеваемостта на системата не надвишава 19%.

Възможно е по-късно комплексът да е модернизиран. В началото на януари 2018 година, действайки взаимно с различен зенитно-ракетен комплекс - " Тор-М2 ", " Панцир " демонстрира нелоши резултати при отразяване на масирана офанзива с дронове. Според съветското Министерство на защитата тогава системата за противовъздушна защита " Панцир-С1 " е свалила седем противников дрона.

" При зенитно-ракетния комплекс (ЗРК) " Панцир-С1 " има съществени проблеми с работата в условия на компактно градско застрояване. Високите здания доста понижават успеваемостта на разкриване на закани ", написа украинският военно-политически наблюдаващ Александър Коваленко.

Според информация от източници със свободен достъп до началото на войната с Украйна съветската войска е имала на въоръжение 116 системи " Панцир-С1 ", като е документирана загубата на най-малко 12 от тях по време на военните дейности. По неофициални данни загубите са доближават над 30 бр.

Защо да се разполагат системи " Панцир " в Москва?

От първия ден на нахлуването си в Украйна съветската войска нанася удари по цялата територия, на станата, употребявайки предмимно ракети от Съюз на съветските социалистически републики и лично произвеждане, а в последно време - и ирански дронове. Технит жертви постоянно стават мирни жители.

Що се отнася до самата Русия, изначало близостта на войната е усетена единствено в граничните й региони, където понякога са взривявани военни хранилища, електропроводи, железопътни линии и горивни терминали, снаряди попадат в къщи и стрелят Противовъздушна отбрана системи. Но последователно географският обсег на военните дейности се уголемява.

През октомври беше взривен Кримският мост, свързващ анексирания Крим с Краснодарския край, а при започване на декември а атакувани военни летища в региона на Рязан и Саратов. Особен отзив полиучи офанзивата против летището в Енгелс, в което са основани самолети за далечни полети, нанасящи ракетни удари по Украйна.

Както съобщи тогава съветското Министерство на защитата, " са направени опити за нанасяне на удар с реактивни безпилотни летателни апарати - руско произвеждане ". Военните канали в Telegram оповестиха, че руските разследващи безпилотни самолети Ту-141 " Стриж " могат да се употребяват за удари по летища надълбоко в съветския гръб. Украйна не пое отговорност за случаите на летищата в Енгелс и Дягилев, а в края на декември се повтори офанзивата против летище " Енгелс " в Саратовска област.

Разполагането на системи " Панцир-С1 " върху здания в Москва свидетелства за възходящите страхове на Кремъл. Оправдани ли са те?

Докато войната продължава, има опасност за съветската столица, съобщи представителят на украинското разузнаване Андрий Юсов. " Занапред ще стане по-лошо. Те трябва да си отидат от Украйна. И до момента в който Русия не си тръгне от всички окупирани територии, заплахата от избрани ексцесии на територията на Руската федерация, в това число и Москва, остана ", добави той.

Украйна не разкрива проектите си за разработка и потребление на така наречен дронове-камикадзе в надълбоко в съветската територия. Но незабавното разполагане на спомагателни Противовъздушна отбрана системи в Москва може да е знак за съществени проблеми с съветската противовъздушна защита.

Не е изключено съветската войска, откакто е получила ирански дронове-камикадзе, да е тествала личната си система за противовъздушна защита с тях и да е стигнала до разочароващ резултат след тестванията.

Ясно е, че откакто Иран съумя да направи безпилотни самолети, способни да преодолеят съветската система за противовъздушна защита, Украйна с военна-конструкторската си база, наследена след разпадането на Съюз на съветските социалистически републики, сигурно също ще може.

Същевременно " Институтът за проучване на войната " (ISW) прави в дневния си разбор следните заключения:

- Ръководителят на Чечня Рамзан Кадиров продължава да да обосновава присъединяване на чеченските бойци във войната в Украйна на искрено религиозна основа, като по този начин построява известност на ичността и на властта си.

- Групата " Вагнер " наподобява се стреми да се показа като ефикасна паралелна военна конструкция, като по този метод от ден на ден се потвърждава като паразитно паравоенно формирование.

- Американското разузнаване удостовери съперничеството сред съветското Министерство на защитата (MO) и групата " Вагнер ", за което ISW рапортува от дълго време.

- Стремежът на Пригожин легализиране на групата " Вагнер " може също да провокира по-нататъшно разделяне в съветското държавно управление.

- Кремъл продължава да организира демонстративни обществени дейности за основаване на осведомителни условия за продължителна война в Украйна.

- Руски източници в Telegram настояват, че Путин е уволнил командващия съветските военно-десантни войски генерал-полковник Михаил Теплински, само че тази информация остават непотвърден.

- Кремъл продължава да предизвиква осведомителни интервенции, плашещи с ескалация поради западната военна помощ за Украйна, с цел да отслаби поддръжката за страната от Запада.

- Съобщава се, че съветските и украинските сили са траяли настъпателни интервенции край Сватово и Кремина.

- Руските сили не престават настъпателните интервенции през фронтовата линия на Донецка област. Руски източници поддържат погрешната информация, че съветските сили са покрай обграждане на Бахмут.

- Руските сили в Запорожието вероятно към момента се приготвят за отбранителна интервенция в дълготраен проект, макар скорошните изказвания за завоювани територии.

- Руски публични лица и източници не престават да настояват, че мобилизацията продължава, макар многочислените известия, че тя публично е завършила.

- Руските и окупационните управляващи не престават да депортират деца в Русия от окупираните украински територии.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР