В социалните мрежи се появи нова конспиративна теория, която е

...
В социалните мрежи се появи нова конспиративна теория, която е
Коментари Харесай

Нова конспирация: Прокълнат диамант е причината крал Чарлз III да се разболее от рак

В обществените мрежи се появи нова тайна доктрина, която е основана на дългогодишната история на диаманта Кохинор. Според доста консуматори скорошната диагноза на крал Чарлз III се дължи точно на проклинание, което тегне върху кралското украшение.

Това оповестиха от Бъкингамския замък

Диамантът Кохинор, който е вграден в една от кралските корони, има дълга история. Той е придобит от мини в Индия преди хиляди години. Според хиндуиските вярвания диамантът е бил уважаван от богове като Кришна, макар че носи със себе си проклинание.

Кохинор е в основата на доста интриги в кралския двор на Индия през годините, до момента в който през средата на XVII век не става част от английските кралски бижута.

Новата тактичност значително се разграничава от тази на Елизабет II

Векове наред Индия е единственият източник на диаманти в целия свят. Чак през 1725 година са открити диамантени мини в Бразилия. Като част от индийската традиция бижутата са тези, които издавали статута на благородниците, а не дсрехите.

Снимка: Getty Images

Първото споменаване на диаманта Кохинор е от 1628 година, когато е бил част от кралски престол дружно със стотици други бижута.

През 1739 година персийският водач Надер Сах превзема Делхи и си потегля с тонове злато и скъпоценностти. Според записаното в историята Сах е имал потребност от 700 слона, 4000 камили и 12 000 коня, които да дърпат натоварените със богатство транспортни средства. Сред тях е и тронът с диаманта Кохинор.

Снимка: Getty Images

Години наред диамантът се предава от ръка на ръка и е в основата на редица кървави спорове.  Бавно се връща назад в Индия, където обаче нахлуват британците. За тях Кохинор се трансформира повече в знак на въздействие и мощ, в сравнение с в хубав обект. Историците съпоставят диаманта с единствения пръстен от сагата на Дж. Р. Р. Толкин „ Властелинът на пръстените “ – един елмаз, който господства над всички останали.

Снимка: Getty Images

Така Кохинор става благосъстоятелност на английското кралско семейство и кралица Виктория. Бижуто става част от наложителните регалии в фамилията, като даже е модифицирано. Диамантът, който познаваме в този момент, е с друга форма и два пъти по-малък от оригинала.

Снимка: Getty Images

Легендата за проклятието

В Индия, както и във Англия, бързо се популяризира мит за проклинание, което тегне над Кохинор. Според историята на бижуто всяка една династия изчезва откакто има скъпоценния камък.

Уилям да анулира почивката си и да поеме част от обществените отговорности на краля

Според индийско изложение на диаманта „ този, който има диаманта, ще има и света. Но ще познава и всички му несгоди. Само Бог или жена могат да го носят без последствия “.

Снимка: Getty Images

Поради тази причина британците доста внимават камъка да се носи единствено от дами – от кралица Виктория до кралица Елизабет II.

И по този начин стигаме до крал Чарлз III – първият мъж, носил диаманта Кохинор в короната си от епохи.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР