В Софийския градски съд беше насрочено първото дело за обезщетение

...
В Софийския градски съд беше насрочено първото дело за обезщетение
Коментари Харесай

Спряха първото дело на Хитрино за обезщетение

В Софийския градски съд беше планувано първото дело за обезщетение на потърпевш от адската жп злополука в шуменското с. Хитрино. Гражданският иск по него е за 80 000 лева Съдът обаче спря производството и реши, че би трябвало да изчака наказателното дело да реши чия е виновността. Това сподели за “Труд ” юристът на потърпевшите Николай Димитров. Той посочи, че има още такива случаи, само че отбраната пуска частни тъжби и въззивният съд анулира определенията за прекъсване. “Това е право на съда, само че има процедура на висшите съдилища ”, изясни юристът.

Инцидентът с дерайлиралата влакова комбинация и последвалия гърмеж на пропилен на 10 декември м.г. лиши живота на 7 души, рани 29 и опустоши десетки къщи. Към 10 млн. лева е общата стойност на гражданските искове на потърпевши и близки на жертвите. Те са групирани в 30 каузи, като в някои има по няколко желае. Има и други 20 каузи в Районния съд в София.

Ответници по делата са русенската компания “Булмаркет ДМ ” ООД, дъщерното й сдружение “Булмаркет рейл карго ” ЕООД, както и Национална компания “Железопътна инфраструктура ”.

По наказателното дело “Хитрино ” следва внасяне на обвинителен акт в съда. “Ние сме създали редом изследване, което ни е задоволително, с цел да ангажираме отговорността на компанията ”, сподели за “Труд ” Димитров. Експертизите, направени по наказателното произвеждане, сочат, че причина за настъпване на събитието, е по-висока скорост на влака и това, че двамата машинисти са позволили такава скорост и влакът е излязъл от релсите.

През ноември са планувани още две каузи, останалите са при започване на идната година.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР