В София вече работи втори кризисен център за жертви на

...
В София вече работи втори кризисен център за жертви на
Коментари Харесай

Втори кризисен център приема пострадали от домашно насилие в София

В София към този момент работи втори спешен център за жертви на домашно принуждение. Председателят на Столичния общински съвет(СОС) Георги Георгиев посети центъра, оповестиха от пресцентъра на СОС.

Досега на територията на София действаше един спешен център, който осигуряваше поддръжка на към 50 дами годишно. С отварянето на втори можем да обхванем над 100 потърпевши от домашно принуждение на година, разяснява Георги Георгиев.

През 2022 година Общинският съвет в София утвърди разкриването на предпазеното жилище, в което след извоюван конкурс Фондация " Анимус " дава обществената помощ. Кризисният център цели както да се ограничи рискът от наново принуждение по отношение на настанените лица, по този начин и те да получат следваща психическа помощ и поддръжка. Потърсилите протекция в спешния център, могат да останат изцяло гратис със своите деца и при вдишване на разходи от първа нужда до шест месеца.

Продължава да работи и така наречен " Правна клиника ", където жертви на домашно принуждение получават психическо консултиране и навременна и способена юридическа помощ от юристи с дълготраен опит в региона. Общо 50 дами към този момент са получили безвъзмездна адвокатска помощ от есента до момента, регистрира Георги Георгиев.

Всеки, който желае, може да се свърже с Правната клиника на 02 983 52 05, на 02 983 54 05 и на +359 878 670 571, както и да подаде сигнал в Контактния център на Столичната община.

През миналата година, от януари до края на ноември, на тел. 112 са подадени общо 14 649 сигнала за домашно принуждение над дами от София. Информацията заяви на профила си във Facebook Георги Георгиев във връзка Международния ден за елиминиране на насилието над дами, който се отбелязва на 25 ноември. В спешния център в столицата по едно и също време могат да бъдат настанени 10 дами с техните деца изцяло гратис, подсети и тогава ръководителят на Столичния общински съвет.

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР