В София вчера и днес се проведе 21-та среща на

...
В София вчера и днес се проведе 21-та среща на
Коментари Харесай

Без напредък и на 21-та среща на българо-македонската историческа комисия

В София през вчерашния ден и през днешния ден се организира 21-та среща на смесената българо-македонска историческа комисия, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Основна тематика по време на двудневната полемика бе обвързвана с ролята и мястото на Охридската архиепископия и метода, по който тя е показана в учебниците за 7-ми клас в районен съд Македония. След продължителни диспути не бе реализирано единодушие по бележките, направени от българска страна.

В последния ден учените от двете страни още веднъж дискутира предлагането, което би трябвало да бъде отправено към държавните управления на България и РСМ за взаимно честване на Гоце Делчев. По този въпрос още веднъж не бе реализирано единодушие. Репортерът на БГНЕС акцентира, че в края на дебатите е имало и малко напрежение при разискването на този въпрос.

Архиепископия Охридска на Първа Юстиниана и на цяла България, кратко наричана и Охридската архиепископия, е наименованието на българската автокефална православна черква, подчинена на Цариградската Вселенска патриаршия в завоюваните от Византия в 1018 година български земи, приемница на намалената в сан Българска патриаршия. Създадена е незабавно в годината на завоеванието с Имперски декрет от император Василий II Българоубиец и е закрита неканонично със султанско ирадие през 1767 година по гледище на Цариградския гръцки патриарх Самуил Ханджери, като нейният диоцез е причислен към този на Цариградската патриаршия.

БГНЕС напомня, че Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и просветителни въпроси на България и Северна Македония бе основана вследствие на Договора за другарство, добросъседство и съдействие сред Република България и Република Македония, подписан на 1 август 2017 година и влезнал в действие на 14 февруари 2018 година. Успехът на комисията се смята за един от основните детайли за осъществяването на Договора от 2017 година /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР