В София тържественото честване на Деня на Независимостта на България

...
В София тържественото честване на Деня на Независимостта на България
Коментари Харесай

Велопоход и шествия: Из страната честваме Деня на независимостта по различни начини

В София тържественото честване на Деня на Независимостта на България стартира в 11 часа на площад „ Александър I “.

Премиерът Николай Денков ще произнесе слово по случай 115-ата годишнина от оповестяването на Независимостта на страната.

В програмата ще вземат участие Софийският духов оркестър, разбъркан хор „ Света София ” с началник Валентин Бобевски, вокален квартет " Светоглас " и актрисата Василка Сугарева.

Празнична гала ще има и в Ямбол . Тя ще стартира с осъществявания на градския Духов оркестър в центъра на града. След церемонията по издигането на националния байрак и приветственото слово на кмета на града Валентин Ревански, е очакван церемониален обред с присъединяване на представителни елементи от ямболския гарнизон.

За втора година ще се организира и велопоход, в който участниците ще преминат към 10 км като крайната точка е резерватът „ Тракийски и древен град Кабиле “. В Културно-информационен център „ Безистен “ е разгласен Ден на отворени порти.

Честването на Деня на независимостта в Монтана ще стартира през днешния ден с празнично шествие. Духов оркестър „ Дико Илев ” и внушителен танцов отбор „ Пъстрина ” ще поведат шествието по улица „ 22 септември ”, посочена на бележитата за България дата. Началният час е 10.15 от пресечната точка с улица „ Неофит Рилски ”. Дефилето ще премине по улица „ 22 септември ” до централния площад „ Жеравица ”, където на откритата сцена ще има концерт. На всяка от портите на домовете по улицата ще има сложени национални флагове.

Мариан Замфиров, основен специалист Държавен архив-Монтана:

" Обявяването на Независимостта на България на 22 септември 1908 година е несъмнено едно от най-бележитите събития в новата българска история, наред със Съединението. На процедура оповестяването на нашата самостоятелност е продължение на акта на Съединението и дефинитивно завършва въпроса с резултатите от Руско-турската война от 1877-78 година т.е. 30 години по-късно България освен в действителност, само че и официално, би трябвало да се има поради, към този момент става самостоятелна страна ".
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР