В София има драматичен отлив на доверие в ГЕРБ -

...
В София има драматичен отлив на доверие в ГЕРБ -
Коментари Харесай

Проф. Александър Маринов: Ако Демократична България подкрепи Манолова, БСП може да подкрепи районните кметове на ДБ в София

В София има трагичен отлив на доверие в ГЕРБ - със 70 000 гласовете им са по-малко спрямо 2015 година На втория тур в столицата нещата са ”или-или ”. Демократична България има към 10 завързани балотажа за районни кметове в София и симпатизанти на Българска социалистическа партия може да решат изхода им. Това споделя за Фрог нюз политологът проф. Александър Маринов.
- Г-н Маринов, по какъв начин ще коментирате идния балотаж в София. Ще има ли смяна или...?

- Първо има трагичен отлив на доверие към ГЕРБ и Фандъкова, тъй като има 7о 000 гласа по-малко спрямо 2015 година. Листата на ГЕРБ в общината губи 50 000 гласа спрямо 2015 година. Така че неуредиците и свадите в локалната власт дават отражение. Второ, очакваше се или най-малко такива бяха упованията на социолозите и огромна част от жителите, че първият тур сред Манолова и Фандъкова ще бъде по-оспорван, ще има по-малка отдалеченост. Но в този момент има отдалеченост от 8,5-9 %. Според мен повода е в слабата акция на Манолова - разконцентрирана, разпиляна, не нападна най-уязвимите точки на ръководството. И това е обяснимо - ГЕРБ и Фандъкова вървят надолу, само че Манолова не събра нужната поддръжка. Въпреки това за балотажа остава огромна конспирация. Според мен тази разлика е изцяло преодолима, зависи по какъв начин ще бъдат употребявани оставащите дни. Ясно е, че в София има много мощна настройка за смяна. Голяма част от хората, без категорично да се обосновават, без да са сигурни, че тъкмо в лицето на Мая Манолова ще намерят тази смяна, желаят нещо да се промени значително. Омръзнаха им на софиянци ГЕРБ и Фандъкова.

- Смятате ли, че някои от социалистите не поддържаха Мая Манолова. Някои даже намерено обявиха, че няма да гласоподават за нея, най-малко на първия тур.

- Ами то е обяснимо. Поне за мене една от грешките на Манолова беше, че прекомерно демонстративно и твърдо се разграничаваше от Българска социалистическа партия. Не откри вярното възприятие за мярка. Така че една част от социалистите или не са дали своят вот, или са дали своят вот за претенденти на някои по-малки партии или придвижвания. Но на вторият тур ще гласоподават за Манолова, тъй като нещата към този момент са " или-или ".

- Гласоподавателите на софийската градска десница май не са на едно и също мнение за балотажа.. Едни споделят, че ще гласоподават по съвест. Други са безапелационни, че няма да поддържат Манолова.

- Има си я тази инерция - срещу Българска социалистическа партия, срещу Българска комунистическа партия, антикомунизъм и така нататък Вероятно ше има някакво разделяне - една част няма да гласоподават за Манолова. Повечето от тях няма да гласоподават, а доста дребна част от гласоподавателите на Демократична България и Борис Бонев ще поддържат Фандъкова. Но ще забележим какво ще стане на процедура, тъй като едно са заявките, а друго действителните стъпки. Да не забравяме, че Демократична България има най-малко 10 завързани балотажа в София за районни кметове. И тук също е въпрос на сделки. Избирателите на Българска социалистическа партия може да решат изхода от тези балотажи. И това също е нетрадиционно - да накараш социалисти да гласоподават за Демократична България. Няма да е елементарно, само че това е въпрос и на някакъв политически инстинкт. Гласоподавателите на Българска социалистическа партия са политически насочени и знаят, какво да създадат. Така или другояче те ще отидат да гласоподават на балотажа за кмет на София и не е чудно да пуснат бюлетина и в поддръжка на претендентите на десницата. Сигурно има някакви диалози. Открито няма по какъв начин да стане, само че се загатва за това.

- Като че ли гласоподавателите на левицата са по-склонни да поддържат претенденти на Демократична България, в сравнение с противоположното?

- Възможно е да е по този начин. И за другите региони също ще е друго...

- Утре Борис Бонев ще даде конференция, на която ще се обърне към своите симпатизанти. Какво би могъл да ги призове той?

- Аз считам, че няма да призове за поддръжка на едната или другата кандидатка за кмет в София. По-скоро ще каже, че хората са задоволително зрели, с цел да решат сами, да преценяват сами. Това, допускам, ще бъде. Няма да се ангажират хората намерено.

- Най забавното по време на изборите и в идните балотажи?

- Има балотажи с доста огромна разлика сред първия и втория. На доста места ГЕРБ може да загуби - в Благоевград им е писнало от Камбитов, в Русе може да загуби, в Перник също е натопорчено ситуацията. В Пловдив всичко бе на кантар за втория и третия. Във Варна е доста огромна разликата, избират си го Портних въпреки интензивността да е доста дребна. Проф. Клисарова е доста образован човек, само че не може да се впише в този политическия облик на мажоритарен претендент.

- Най-куриозното по време на изборите.

- Това,което се случи в Доспат, е в действителност неповторимо - кметът от ГЕРБ и 100% съветници от ГЕРБ. Невероятно! Този, който е купувал, малко ум в случай че имаше, най-малко един - двама щеше да са от други партии. От кумува срама най-малко. Крайно неловко е.

- Как виждате проблема " Гешев ", какво ще е решението на президента Румен Радев?

- Не мога да кажа. Той ще реши. Президентът ясно сподели, че не желае да го притискат със периоди и решения. Ще претегли всичко. Но е ясно, че даже и да върне това решение, във Висш съдебен съвет имат задоволително болшинство, с цел да прегласуват този избор. Ще забележим, внимателен е този избор.

Разговаря: Красен Бучков

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР