В снимки: Словения е изправена пред „най-лошото природно бедствие“ след екстремни наводнения

...
От Публикувано на 08.07.2023 г. - 16:27 Интензивните наводнения в
Коментари Харесай

От Публикувано на 08.07.2023 г. - 16:27

Интензивните наводнения в Словения, при които миналата седмица паднаха дъждове за един месец за 24 часа, бяха описани като „най-лошото природно бедствие в страната“.

Поне четирима души са загинали, а произтичащите щети се оценяват на над 500 милиона евро.

РЕКЛАМА

За 24 часа паднаха почти месечни валежи и е отрязал пътища и мостове и е затрупал много сгради. Десетки хиляди домове останаха без електричество в събитие, което нанесе щети на две трети от страната.

Според словенския министър-председател Роберт Голоб: „Щетите са невъобразими, тъй като на практика две трети от Словения е засегната по един или друг начин и усилията за възстановяване на нормалния живот ще бъдат много големи."

Хиляди хора бяха принудени да евакуират домовете си, като много от тях бяха спасени с хеликоптери или пожарникари в лодки.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обеща помощ от ЕС, като каза, че щетите в Словения са „сърцераздирателни“. Словенското правителство също поиска помощ от НАТО под формата на военни хеликоптери и сглобяеми мостове.

Екстремното време не засяга само Словения

Следният съсед на Словения, Австрия, има също беше засегнат от ивици силен дъжд. Миналата седмица един човек загина в Каринтия, след като падна в река, чийто бряг беше ерозиран.

Докато в някои части на Централна Европа се наблюдават големи наводнения, други части на континента страдат от интензивни горещи вълни.

>

В същото време внезапни наводнения причиниха смъртта на 11 души при свлачище в Шови, планински курорт в Грузия. Около 200 души също бяха евакуирани.

Колко вредни бяха горските пожари в Гърция? Експерти обясняват как горещата вълна е разпалила пламъците. Горски пожари: Над 600 души са евакуирани в Сардиния, докато Португалия издава червена тревога

Повишаващите се температури доведоха до , включително в Централна-Западна Португалия и испанско-френската граница, където жителите бяха евакуирани.< /p>

Пожари избухнаха и на гръцките острови, както и на италианските острови Сардиния и Сицилия.

Гледайте: Обявено е извънредно положение в Северозападна България заради наводнения. Броят на загиналите в Южна Украйна достигна 27 наводнение

Дори Украйна усеща жегата. Повече от 18,5 процента от страната е покрита с гори, което я прави особено склонна към горски пожари. Отчита се най-много опожарена земя между 2020 г. и 2022 г. от всички страни в ЕС. Въпреки че това отчасти се дължи на изменението на климата, значителна част се дължи на войната с Русия.

Били ли сте засегнати от екстремно време? Споделете вашата история или мисли с нас чрез нашите социални медийни канали.

Източник: euronews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР