В случай че по Великденските празници се предлага агнешко месо

...
В случай че по Великденските празници се предлага агнешко месо
Коментари Харесай

Ето как може да ни цакат по Великден

В случай че по Великденските празници се предлага агнешко месо с погрешна информация за страната на генезис или то се показва за охладено и прясно, а в реалност е било замразено, това би било  нелоялна комерсиална процедура и тя предстои на глоба, съобщи Константин Райков, член на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) по БНР - София. Подобни несъответствия се откриват при взаимна инспекция с Българската организация по сигурност на храните.

„ Преди всичко е значимо потребителите да бъдат добре и вярно осведомени. Ако имат някакво подозрение, би трябвало да изискват от търговеца по-подробна информация. Освен по този начин наречените печати, от които е видно по кое време е импортирано месото, на коя дата е минало ветеринарен надзор, също и документи за сигурността на стоката и касова записка за покупката, с цел да може при възможни отрицателни последствия за тях, да могат да упражнят своите права ”, предложи Райков. Той добави и съвет потребителите да пазарят от магазини, които добре познават – без значение дали е кварталната месарница или огромна верига, а в случай че имат подозрения – да не правят покупката.

По отношение на цените – значимо е те да бъдат ясно и правилно оповестени, защото в навечерието на празници търсенето се покачва и е допустимо някои артикули да нарастнат. Потребителите обаче би трябвало да са вярно осведомени за това, което ще платят, с цел да не се основават условия за нелоялни практики.

Санкциите за административни нарушавания от вида на липса на цената, в това число за единица мярка на предлаганата стока, е до 3000 лева За нелоялните практики при в началото нарушаване санкциите доближават до 30 000 лева, а при наново - до 50 000 лева, защото законодателят е приел, че това е много съществено нарушаване и то фактически е такова, изясни Райков.

При резервациите за празниците Райков предложи на потребителите да уточнят авансово с хотелиера или туроператора какъв набор от услуги се включва в пакета, както и кои от тях ще получат гратис и за кои вероятно ще се наложи да заплатят в допълнение. „ Когато потребителите имат съответни условия за спомагателни услуги, като прилагане на басейни, СПА процедури, за типа на храненията и прочие, е добре това да бъде контрактувано ”, даде образец Райков. Той уточни, че от време на време разминаването с упованията е по виновност на търговците, защото те е допустимо да обещаят нещо към споделените от клиентите им упования, а след това да не го дават по контрактувания метод.

При покупка на туристически пакети от уеб сайтове за групово извършване на покупки е добре да се види и да се изследва туроператорът или турагентът, който го предлага. Към посланията за специфични предложения също би трябвало да се подхожда деликатно, а прекомерно ниската цена изключително за атрактивни дестинации може да бъде съмнителна, предизвести още Райков. 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР