В слово пред Европарламента шефът на европейската дипломация Жозеп Борел

...
В слово пред Европарламента шефът на европейската дипломация Жозеп Борел
Коментари Харесай

Медия: ЕС ще реализира намерението да координира със САЩ санкционната си политика спрямо Русия

В слово пред Европарламента шефът на европейската дипломация Жозеп Борел съобщи, че Русия не е оправдала упованията на Европейския съюз да се трансформира в съвременна народна власт, и насочи сигнал, че може да инициира разширение на глобите против Москва, отбелязва в. "Комерсант ".

Изказването внезапно контрастираше с думите на дипломата, казани предходната седмица при посещаване в съветската столица, написа изданието, съгласно което промяната на тона очевидно е била насърчена от бурните рецензии на европейски политици, които упрекнаха Борел в съглашателство с Москва, сметнаха за унизително държанието му по време на визитата и приканиха неотложно да подаде оставка. Според Борел съветското управление е поело курс към дълготрайно разграничение от Европа, добавя "Комерсант ".

"С акуратност до 100 % може да се каже, че най-вероятно към този момент никой няма да идва у нас ", написа създателят на коментар в същия брой. "Опитите да се спогодим с положително остават в предишното. Предстои нов интервал в връзките сред Русия и Запада и наподобява не ни чака нищо хубаво ", планува той.

"Труд " откроява като "доста показателно " решението на съветското министерство на защитата за пръв път от 30 години да откаже присъединяване в семинар на Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ) за военните доктрини. "Руските военни обявиха непосредствено, че го вършат поради недружелюбната политика на западните страни ", показва вестникът.

След тежките последствия от имунизацията на "Пфайзер "/ "Бионтех ", считана до неотдавна за главен коз на Европейски Съюз в битката с ковид, в този момент съветският препарат "Спутник V " се преглежда като най-перспективно средство против инфекцията с минимум съпътстващи жертви измежду застаряващото европейско население, акцентира "Труд ". Съответно Западът и преди всичко Европа се нуждае в този момент от Русия доста повече, в сравнение с Русия от тях ", декларира вестникът.

От блога на Борел се разбра, че за новите антируски наказания ще бъде задействан новият санкционен механизъм, признат от Европейски Съюз през декември, написа "Независимая газета ". Той дава опция да се санкционират лица, забъркани в нарушавания на човешките права в коя да е страна, а освен по време на рецесии и спорове, засягащи най-малко малко Евросъюза. Това затруднява включените в черни описи във воденето на правосъдни разногласия с Европейски Съюз, изяснява изданието.

"Механизмът на Европейски Съюз, който съгласно Борел се предлага да се употребява за наказания против Москва във връзка със "случая Навални ", е подобен на "закона Магнитски ", признат в Съединени американски щати.

"Така Евросъюзът ще осъществя желанието да координира с американците санкционната си политика по отношение на Русия. Но като се изключи балтийските страни и Полша в Европейски Съюз не се приказва за други наказания против Русия, с изключение на лични. Изглежда е свален от дневния ред въпросът за наказания против газопровода "Северен поток-2 ". Европейците не се канят и да намалят равнището на дипломатически връзки. Най-много да продължи "войната " посредством експулсиране на дипломати ", предвижда "Независимая газета ".

"Проблемът не е единствено в глобите. Русия и Европа нямат общ положителен дневен ред, който да обсъдят. Темите за Украйна, човешките права и т. н. са все тематики за спор, акцентира пред "Московский комсомолец " политологът Алексей Макаркин. Европейците няма да замразяват връзките напълно - контактите в ОССЕ и Съвета на Европа ще се запазят, само че без да се води сериозен разговор. Ситуацията в прочут смисъл ще прилича Студената война от времето на Андропов ", счита той. Икономическите връзки ще се запазят в някаква форма, тъй като европейците имат потребност от газ. Но вложенията им в Русия ще понижават и отсега нататък. От една страна, европейците ще се опасяват, че сътрудниците им всеки миг може да бъдат глобени. От друга страна, в Русия се тормозят, че европейските вложения в стратегически съветски предприятия може да съставляват заплаха, прибавя специалистът.

"Основите на взаимоотношението сред Русия и Европейски Съюз бяха положени през първата половина на 90-те. За четвърт век от този момент се промени всичко - светът, Европа, Русия, визиите за допустимо и належащо. Неизменно остана единствено убеждението на Евросъюза, че неговите правила и стандарти би трябвало да са основа на връзките му с външни сътрудници ", написа в публикация за московския официоз "Росийская газета " аналитикът Фьодор Лукянов.

Износът на правила постоянно е бил главен силов инструмент на Европейски Съюз, употребен вместо по-традиционните форми на мощ, най-много военна, акцентира той. Няма никакви подозрения, че Русия и Европейски Съюз ще стигнат до нова форма на взаимоотношение. Това е нужно и на двете страни - и от прагматична, и от културна позиция, значи ще стане. Но първо ще се наложи да обърнем страницата, да се откажем от предходния модел на връзки - през днешния ден той, уви, не създава нищо, с изключение на взаимно неспокойствие, заключава съветският наблюдаващ.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР