В сложната и и пълна с непознати до момента предизвикателства

...
В сложната и и пълна с непознати до момента предизвикателства
Коментари Харесай

В края на първия пълен мандат: Три сценария за Борисов след ...

В комплицираната и и цялостна с непознати досега провокации 2021-ва българският министър председател Бойко Борисов посреща следващия си празник - 20 години в политиката. Възхваляван и обругаван, Борисов има качества, които и най-големите врагове не могат да му отрекат. Неговият смъртоносен инстинкт към настроенията на улицата и способността му да убеждава хората, че е един от тях, му донесоха доста политическа популярност, обич и ненавист.

Борисов е надалеч от стандарта за професионален политик. Той обаче има харизмата на лидера. За разлика от множеството си съперници, които употребяват политиката, с цел да яхнат ръководството, Борисов мина по противоположния път - от ръководството към политиката. Излезе на обществената сцена през 2001 година като основен секретар на Министерство на вътрешните работи в кабинета на Симеон Сакскобургготски. За него преди този момент се знаеше малко - че е бил учител във факултета по пожарна сигурност, имал е охранителна компания и е бил телохранител на Тодор Живков. За броени месеци Борисов даде нов живот на поста основен секретар и бързо стана любим на медиите.

Видимо не хареса хората към царя и се раздели със Симеон след края на мандата. После пое към политическите върхове с летящ старт.



На 5 ноември 2005 година стана кмет на София с поддръжката на 68 % от гласуващите. На идната година разгласи и своя политически план - Граждани за европейско развиване на България - ГЕРБ. Последваха 3 мандата като министър председател, като едвам последният е цялостен.

Сега пред зрелия Борисов има най-малко 3 сюжета, по които да продължи сполучливия си път в политиката. Има, естествено, и четвърти - да се откаже. Ние обаче ще разсъждаваме върху това по какъв начин Борисов може да остане на политическия връх.

1. ГЕРБ печели изборите на 4 април и сформира кабинет " Борисов 4 "

Този сюжет може да се осъществя, в случай че ГЕРБ резервира мястото си на първа политическа мощ, каквато му отреждат социолозите в последните си изследвания в навечерието на вота. Ако ГЕРБ отвори ножицата с Българска социалистическа партия, която в този момент се движи сред 3 и 4 %, има опция даже да усъвършенства резултата си по брой депутати в Народното събрание. За това могат да оказват помощ доста участници в изборния развой, които ще приближат границата на 4-процентната преграда, само че няма да я преминат. Гласовете за тях ще се разпределят измежду партиите и обединенията, които влязат в Народното събрание и могат да се окажат доста скъпи за ГЕРБ-СДС. При състояние, че Вътрешна македонска революционна организация и обединението Воля/НФСБ са над четирите %, съставянето на кабинет " Борисов 4 " наподобява изцяло допустимо.

2. Кабинетът " Борисов 3 " продължава да ръководи до лятото

Този вид е изцяло вероятен, в случай че след вота на 4 април се стигне до мощно фрагментиран парламент. Според конституцията, откакто се събере новото Народно заседание /около 12 април/, президентът би трябвало да връчи мандата за сформиране на държавно управление на претендент за министър председател, посочен от най-голямата политическа партия. Уловката е, че в конституцията не се споделя в какъв период би трябвало да бъде посочен този претендент. Това разрешава тя да печели време и да разтегне избора си за кандидат-премиер в границите на 2-3 седмици, което значи, че ще поеме мандата в края на април. При несполучлив опит за сформиране на държавно управление, което да получи поддръжка в Народното събрание, водещата мощ връща мандата в едноседмичен период. После щафетата поема втората по брой депутати политическа мощ и процедурата се повтаря. Ако и този път няма държавно управление, президентът връчва мандат за сформиране на държавно управление на парламентарно показана партия или коалиция, която той избра. Докато вървят политическите пазарлъци, съгласно конституцията ръководи остарялото държавно управление и, току-виж, Борисов се окаже министър председател на 9 юни, когато ще усъвършенства върха на Станко Тодоров от 3632 дни като министър-председател.

При този сюжет, естествено, се стига до разформироване на 45-ото Народно заседание и нови парламентарни избори наесен. А за тогава Борисов може да извади нещо ново от джоба.

3. Директен конфликт с Радев на президентския избор

Ако Борисов усети, че опозицията против него е слаба и бие Българска социалистическа партия с добра разлика на 4 април, той може да се реши и на пряк генералски конфликт с Румен Радев на президентските избори през октомври. Ако преди този момент се е осъществил сюжет №2, служебният кабинет, назначен от президента, може да обере негативите от здравната рецесия към пандемията с ковид и при неуспех във значимите политики може да ерозира доверието към Румен Радев, което все още е високо. Борисов може да употребява това, с цел да завоюва избори 2 в 1 наесен. И да продължи престоя си на българския политически Олимп като президент, който направлява четвъртото държавно управление на ГЕРБ.

Естествено, има и неприятен сюжет за Борисов и това е неприятен резултат на ГЕРБ на 4 април или мощна анти ГЕРБ коалиция след вота, без значение от резултатите.

В такава обстановка Борисов ще би трябвало да мине в съпротива. Той обаче е посочил, че се оправя добре и в тази роля, в случай че успее да избави и активизира партията си, както го направи по времето на кабинета Орешарски през 2014-а.

При всички случаи идните избори на 4 април ще са извънредно значими за ГЕРБ и ще покажат дали Борисов ще получи своите " още 2-3 години в политиката ", за които министър председателят приказва в последно време.

Професия народен представител

Янаки Стоилов държи върха с 8 мандата



С същински рекордьори по престой може да се похвали българският парламент.

Шампион с цели осем мандата е юристът, сегашен академични учител в София и Пловдив, проф. Янаки Стоилов, един от създателите на последната ни конституция - от 7-ото Велико Народно събрание, през 36-ото нормално чак до 43-ото, в което даже е зам.-председател. Това прави внушителните 24 година в Народното събрание - от 1990-а до 2014 година Стоилов е един от създателите на новата ни конституция.

Завършилият ориенталистика Юнал Лютфи от Движение за права и свободи е навъртял солидните 7 мандата - от именитото 7-о Велико национално заседание, 36-о, 37-о, 38-о, 39-о, 40-о и 41-вото нормално, т.е. 23 години.

Толкова има и съпартиецът му Ремзи Осман.



Роденият в Ню Йорк Георги Пирински от Българска социалистическа партия също има в актива си седем мандата - от 7-ото Велико Народно събрание през 1990 година, 36-т-ото нормално, 37-о, 38-о, 39-о, 40-о, на което е ръководител, и 41-вото. По време на мандатите обаче Пирински е имал " парламентарни " паузи - бил е два пъти вицепремиер,

както и външен министър в кабинета Виденов. През 1996 година ЦИК порязва упоритостите му да е претендент президент.

Седем пъти е бил избиран за народен представител и Иван Костов, министър председател в интервала 1997-2001 година, водач на Съюз на демократичните сили от 1994 до 2001 година и на ДСБ от 2004 до 2013 година Неслучайно той е политикът, спечелил си прозвището Командира.



Шест следващи мандата - от 36-ото до 41-вото Народно заседание, цели 22 година, има проф. Екатерина Михайлова, ръководител на Съюз на демократичните сили в интервала 2001-2002 година Етикетът Класната пасна на дисциплинираната юристка от Пазарджик, спечелила престиж като ментор на сините редици.

И различен наследник политик - Лъчезар Тошев, е със същия парламентарен стаж - в шест следващи Народно събрание.

В клуба на шестмандатниците е и Христо Бисеров, който, за разлика от сътрудниците си, сменя партии,

прескача от Зелената партия в Съюз на демократичните сили и оттова в Движение за права и свободи.

С 5 мандата - от 37-о до 41-вото Народно събрание, може да се похвали и известният публицист и основен шеф на Българска национална телевизия Асен Агов от Съюз на демократичните сили и ДСБ. В същата група е и половинката на Мая Манолова - Ангел Найденов от Българска социалистическа партия, народен представител в 37-о, 38-о, 39-о и 40-о и 42-рото Народно събрание. Найденов е бил и министър на отбранат,а и регионален шеф на Хасково.

Пет парламентарни мандата имат и Марио Тагарински, министър в кабинета на Иван Костов, както и Петър Димитров от Българска социалистическа партия, министър от екипа на Сергей Станишев.

На този декор бледнеят достиженията на депутатите в 44-ия парламент, където 27 са депутатите с трети мандат и 42-ма с четвърти. Сред тях са главно депутати от ГЕРБ и Българска социалистическа партия, като шефките на двете групи Даниела Дариткова и Корнелия Нинова.

Автор Хенриета Георгиева

Двойникът на Ламбо се отдръпна след 33 година кметуване



Най-дълго прослужилият кмет в Пловдивско е Тодор Атанасов-Войводата. Управник е на селото още от времето на соца и през годините не изневери на партията си Българска социалистическа партия. Той ръководи осем мандата без спиране и не се кандидатира за девети. Край на кметуването постави, когато стана на 71 години и се пенсионира.

За пръв път сяда на управническия стол през 1986 година Категоричен е, че в рецептата за дългото кметуване стои не партията, а личността - хората би трябвало да ти имат доверие.

Днес хората знаят към коя институция да се извърнат за разрешаването на даден проблем, само че в дребните обитаеми места те търсят първо кмета, бе безапелационен Атанасов.

Той се прочу още и като двойника на Ламбо от Ново село. Изигра двойник на Касабов /Стефан Данаилов/ във кино лентата " Стъклен дом ".

Атанасов обаче е надалеч от върховете за дългоденствие в локалната власт. Там златният орден е за Крум Георгиев, който ръководи живописното самоковско село Бели Искър цели 50 години. Става кмет през 1968 година със заплата 37 лева Остава на поста по време на два режима - социализъм и народна власт. Посрещал е кубинския водач Фидел Кастро с баница и боровинково вино. Ветеранът беше детрониран от претендента на ВМРО-СДС Благовест Бичаков през 2019 година

Достоен съперник на Георгиев е кметът на хасковското село Брягово Делчо Митев, който завоюва 14-и следващ мандат на локалните избори през 2019 година Митев е на поста от декември 1976 година

А Меркел си отива

Путин forever!



Дълголетниците не са необичайност и в европейската политика.

15 години на власт означи в края на 2020 година „ безконечният канцлер “ на Германия Ангела Меркел. 66-годишната Меркел възнамерява да напусне политиката с края на четвъртия си мандат през септември 2021 година Така ще циментира досегашния връх за следвоенно дългоденствие на ментора си и проектант на обединена Германия Хелмут Кол.

За разлика от Меркел, която слиза непринудено от локомотива на Европа, Владимир Путин няма никакво желание да отстъпи юздите на Русия, които държи крепко от края на 1999 година Поправка в главния закон разрешава на Путин да " нулира " брояча на президентския си мандат и да се кандидатира за нов през 2024 година и 2030 година Явно разновидността Путин forever! е неминуем. В Русия още се носят митове за физическите качества на Путин и неговия специфичен режим на хранене.

Амбиции да е постоянно на кормилото има турският президент. „ Султан” Ердоган е решен да закръгли най-малко 20 година във властта. Мечтата му е 100-годишнината от Турската република през 2023 година да ознаменува блестящото начало на неоосманската епоха.

Шампионите

Петър царувал 42 години

Шампиони по дългоденствие има и измежду българските владетели. Цар Петър управлявал умно цели 42 година от 893 до 927 година По време на 40-годишното ръководство на Иван-Александър от 1331 до 1371 година българската просвета изживява втори златен век.

По време на 31-годишното ръководство на цар Фердинанд (1887 г.-1918 г.) е оповестена независимостта на България. Синът му цар Борис III ръководи четвърт век (1918-1943) и стабилизира икономическото статукво на страната след разгрома в няколко следващи войни.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР