В сливенския квартал “Надежда” паниката дошла от клипчета, които били

...
В сливенския квартал “Надежда” паниката дошла от клипчета, които били
Коментари Харесай

Зловеща причина зад фалшивите слухове с ромските деца: Циганите са тествани за ...

В сливенския квартал “Надежда” суматохата пристигнала от клипчета, които били публикувани сред хората. По-рано майка се оплакала, че децата ѝ са били отнети от обществените, само че това било след разлъка с мъжа й, написа Труд.

Масовата нервност от врата на врата преди изборите. В София махалите обикаляли емисари, в Сливен разпространявали клипове

“Има провокатори на напрежението в Сливен, Ямбол и Карнобат и службите към този момент проверяват случая. Това са всякакви пастори, партийни, които вървят и лъжат хората”, съобщи министър председателят Бойко Борисов по отношение на суматохата измежду циганските общности в няколко града, че обществените служби ще им лишават децата.

По думите му, когато дойдат избори има цели щабове, които заседават и измислят какво нечистотия да се направи.

Специалисти по диверсионни действия разясниха, че събитията с разпространението на подправените клюки измежду циганската общественост не са инцидентни. Те са тест за вероятно активиране на малцинствени общности, които при нужда да бъдат употребявани за още по-тежки безредици.

Емисари са обикаляли и в ромския квартал в София “Факултета” да всяват ужас измежду популацията с “новината”, че ще бъдат отнети децата им от образователните стаи, само че опитът им се оказал неудачен, заяви просветният министър Красимир Вълчев.

Той посочи, че опитът е от предходната седмица, хората обаче не са се поддали. Министърът разгласи, че е разпоредил през идващите дни да не се пишат отсъствия на ромските възпитаници, чиито родители се подплашиха и си ги прибраха от учебно заведение.

В София внушенията са били направени “не по електронен път, а посредством циркулиране на квартала”, сподели Вълчев. Тролове и партийни пастори в сливенския квартал “Надежда” са изиграли централна роля за родителския ужас измежду ромите, удостовери той думите на премиера Борисов.

Според министъра напрежението измежду родителите в Сливен е тръгнало от клипове, които те са получили. В основата на конспирацията били групи, които са срещу несъществуващата Национална тактика за детето.

От своя страна, министър председателят Борисов прикани хората да не се поддават на сходни провокации. “Какво страната ще ги прави тези деца, къде ще ги настани. Как ще влезеш и на обикновено семейство ще му вземеш детето”, попита Борисов.

“Създалата се суматоха е незаконна корист със страховете на родителите, което граничи с опит да се унищожи просветителната система”, безапелационен бе и просветителният министър.

Социалният министър Бисер Петков и Държавната организация за протекция на детето още веднъж обявиха, че няма промени в законодателството, които да регламентират нов ред за извеждане на деца от фамилиите им. А изказванията, че държавното управление прокарва нова политика посредством тактиката за детето, с която се желае да се лишават деца, са погрешни.

Органите на Министерство на вътрешните работи и на ДАНС в Сливенско работят по формираното досъдебно произвеждане за разпространяването на подправените клюки.

Събрани са и данни, че напрежението в кв. “Надежда” е било провокирано от разтревожена майка. Домът й е бил посетен от обществени чиновници, с цел да се откри какви са изискванията за развъждането на децата по отношение на раздялата със брачна половинка й.

Жената е приела това като знак, че є вземат децата, оповестиха чиновници на реда. От полицията споделиха, че открият всички лица, съпричастни към разпространяването на подправени клюки, както и към изявления в обществените мрежи, провокиращи напрежение в “Надежда”.

Има изясненост за самоличността им. Извършва се инспекция на всеки сигнал, обвързван с насаждането на боязън измежду локалното население. Разследването продължава.

“Има обвинено лице, което сега се търси. Не е арестувано и затова повече детайлности не следва да се съобщават”, споделиха от прокуратурата в Сливен.

“По случая се води досъдебно произвеждане по член 326 от Наказателния кодекс”, прецизираха магистратите.

Текстът в закона планува до 2 години затвор за този, който предава по радио, телефон или по различен метод погрешни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, акцидент или паника.

В случай, че от действието са настъпили обилни нездравословни последствия, наказването е отнемане от независимост до 5 години и санкция от 500 до 2000 лв..

Няма случаи на взети хлапета

Децата в Сливен започнаха да се връщат в клас

Учениците в Сливен започнаха да се връщат в учебно заведение след суматохата в понеделник измежду родителите в ромския кв. “Надежда”, подбудена от подправени клюки, че децата им са застрашени.

В двете съществени учебни заведения, където учат деца единствено от “Надежда”, за занятия във вторник се явиха близо 30 на 100 от записаните.

Очакванията на учебната управления бяха, че на идващия ден естественият образователен развой ще бъде възобновен. В детската градина в “Надежда” пък родителите завели всички деца, които всекидневно посещавали забавачницата – към 70-80 на 100 от записаните.

От регионалната администрация увериха, че във всички образователни заведения в Сливен и региона ситуацията е спокойна.

Областният шеф Чавдар Божурски дефинира подправените клюки като “престъпни внушения и незаконно посягане по отношение на възприятията на всеки един родител” и акцентира, че приоритет в Сливен и общините от региона са децата, оказването на помощ и задържането им в класните стаи.

“Призовавам политическите, публичните и религиозните общности да проявят отговорност в този момент”, сподели още Божурски.

“Алармираме за течащите тревожни процеси още от четвъртък и защото опасността се отнася до десетки учебни заведения и хиляди възпитаници и родители с които работим, представители на организацията бяха на терен в Сливен още в понеделник и участваха в напъните за усмиряване на родителите”, обясниха от Центъра за междуетнически разговор “Амалипе” в позиция по случая.

“В Сливен и региона не е имало и няма случаи на “вземане” на деца от семействата”, разясниха нелепата обстановка от обществената работа.

Още в деня на суматохата ръководителите на “Социално подпомагане” и отдел “Закрила на детето” дружно с управлението на районно управление (на МВР) на Министерство на вътрешните работи в Сливен са провели среща с водачите на общностите в ромското гето, с евангелските пастори и поданици на квартала, на които са разяснили, че никой не “взема” деца от родителите и че няма Национална тактика за децата, защото подобен документ не е одобряван.

От регионалната администрация допълниха, че екипите за обсег на децата и учениците в образованието не престават обходите си на адреси, като акцент в срещите им с родителите ще е да дадат уточнения по отношение на изкуствено основаното от клюки напрежение.

Основни моменти в законодателството

Извеждането от фамилията е по решение на съда

Работещи в обществените структури в Сливен сбито разясниха съществени моменти в законодателството: деца се дават на грижите на приемни фамилии или на обществените институции само и единствено с решение на съда.

В Сливен и по-големите обитаеми места имало не повече от 30-ина приемни фамилии.

През годините от регионалната болница се е случвало да оповестят, че майки са изоставяли новородените си бебета и се постанова да ги търсят с полиция. Дори и откакто ги открият, те отхвърлят да се грижат за тях.

По данни от неонатологията в регионалната болница, изнесени през 2018 година, повече от една десета от родилките са били под 18 години, като 6 от тях са били деца на 13 години. 37 деца са били изоставени, като 27 от тях са настанени в обществени институции, а останалите – в приемни фамилии.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР