В Сливен днес ще се състои епархийският избор на кандидати

...
В Сливен днес ще се състои епархийският избор на кандидати
Коментари Харесай

Избират нов Сливенски митрополит: Светият синод определи датата след кончината на митрополит Йоаникий

В Сливен през днешния ден ще се състои епархийският избор на претенденти за нов Сливенски митрополит. Датата бе избрана от Светия синод след блажената кончина на митрополит Йоаникий .

Епархийските гласоподаватели са общо 42 и са от седемте духовни околии в Сливенската митрополия ще изберат двама епископи, като на 25 февруари би трябвало да се състои и каноничният избор на нов Сливенски митрополит от членовете на Светия синод.

Десет епископи са претенденти за Сливенския митрополитски трон: Велички свещеник Сионий, свещеник на Троянския и на Бачковския манастир; Знеполски свещеник Арсений, първи викарен свещеник на Пловдивския митрополит; Белоградчишки свещеник Поликарп, първи викарен свещеник на Софийския митрополит; Агатополски свещеник Йеротей, викарен свещеник на Сливенския митрополит; Мелнишки свещеник Герасим, основен секретар на Светия синод и ръководител на Църковното настоятелство на патриаршеската катедрала „ Св. Александър Невски “; ​Смоленски свещеник Висарион, втори викарен свещеник на Пловдивския митрополит; Константийски свещеник Михаил, викарен свещеник на Ловчанския митрополит; Браницки свещеник Пахомий, ректор на Софийската духовна семинария „ Св. Йоан Рилски “; Главиницки свещеник Макарий, викарен свещеник на Русенския митрополит; Велбъждски свещеник Исаак, втори викарен свещеник на Софийския митрополит.

Епархийските гласоподаватели в Сливен ще излъчат двама от тях , които са събрали повече от половината от гласовете им. Ако Светият синод на съвещанието си на 24 февруари, откакто изслуша отчета на наместника на овдовелия епархийски трон и прегледа постъпилата документи, реши, че изборът е годен и е проведен по надлежния ред на 25 февруари и ще се състои и каноничният избор.

Сливенският митрополит Йоаникий умря на 9 януари тази година . Поклонението се състоя на 11 февруари в Сливен, а в града бе разгласен тридневен печал. На съвещание на Светия синод, състояло се на 10 януари, беше избран за наместник на овдовелия Сливенски митрополитски трон – Варненският и Великопреславски митрополит Йоан.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР