В следващите 24 до 36 часа обстановката над страната ще

...
В следващите 24 до 36 часа обстановката над страната ще
Коментари Харесай

Дъж и сняг до неделя, следва подобрение и слабо затопляне

В идващите 24 до 36 часа ситуацията над страната ще е зимна. Заради напредването на център на ниско налягане южно от България надстраната е облачно и с повсеместни превалявания от дъжд, в планините от сняг. Валежите ще продължат и даже ще се усилват през днешния ден следобяд и в нощта против събота.

В събота последователно ще стопират най-късно на югоизток и изток.



Прогностична карта на преваляванията в събота следобяд. Pivotal

Дъждът ще стартира да минава в сняг на доста места на запад, в Предбалкана, и по високите западни полета, в това число и в София. Очаква се образуването на снежна завивка, евентуално сред 3 - 4 и 10 см.

Това утежняване на времето ще сътвори нови усложнения в превоза, изключително в планинските региони на страната и през проходите в Стара планина. На места в западните и северните региони на страната. Не тръгвайте на път, в случай че автомобилът ви не е квалифициран за зимно пътешестване.

Температурите последователно ще се понижавати вечерта в петък към този момент ще са към и малко над нулата на запад, към момента по-високи на юг и изток.

Ето за какво с понижението на температурите дъждът ще минава в сняг и в регионите със снеговалежи ще стартира образуването на снежна завивка.

От събота вечерта валеживече не се чакат, от запад се уголемява зона на високо налягане, ще стартира скъсване и понижение на облачността.

В неделя сутринта се чака и минималните температури да са много ниски- до минус 7, минус 8 градуса в котловинните полета на Западна България, където има снежна завивка. В неделя ще остане относително студено, типично зимно.

От понеделник температурите последователно ще стартират да се покачват и снегът да се топи.

В планинските ни курорти е към този момент същинска зима и с предстоящите снеговалежи естественият сняг ще се усили до неделя, това е положителната вест за феновете на зимните спортове.

Но с покачването на температурите през идната седмица изискванията за ски в по-ниските елементи на планините ще се влошат.

От понеделник нататък времето ще е без превалявания, с раздрана облачност, вероятни са утринни мъгли, а температурите ще се повишата и тук-там в страната дневните ще надхвълрят и 10 градуса, по-ниски по високите западни полета.

Евентуално нови слаби превалявания се чакат към четвъртък - петък, и по-късно чак към края на декември.

Това е предварителна прогноза, която демонстрира, че ще посрещнем Коледата без сняг и със относително топло време.

За Новата година към момента е рано да се приказва, само че съгласно предварителните данние допустимо да забележим повече превалявания към 27, 28 декемврии в случай че те са от сняг, е допустимо да имаме сняг за новогодишната нощ. Под въпрос.

Дъжд, сняг, вятър, типични зимни проявления на времето в идващите 36 часа, бъдете деликатни, изключително в планините и по пътищата на страната.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР