В следващите 2 месеца ще стартират пилотни проекти за предлагане

...
В следващите 2 месеца ще стартират пилотни проекти за предлагане
Коментари Харесай

Пощите до 2 месеца пилотно ще предлагат “дигитални услуги на гише”

В идващите 2 месеца ще започват пилотни планове за предложение на базови административни услуги в клонове на “Български пощи”. Те обаче в началото ще тръгнат единствено в регионални градове, тъй като доста от клоновете се оказва, че нямат компютри, интернет или фрагменти, съобщи в сряда вицепремиерът по ефикасното ръководство Калина Константинова по време на чуване в парламентарната комисия по дейно ръководство.

Идеята е пощите да стартират да оферират сложни административни услуги, тъй че жителите да спрат да бъдат разкарвани сред разнообразни администрации за информации от регистри, заявления, удостоверения и други

Дигиталните услуги на гише единствено с персонална карта

Гражданите, отивайки на гишето на пощата, само ще би трябвало да дават персонална карта, с цел да имат достъп до електронни услуги.

“Реално, задачата е пощите да станат изнесени офиси за услугите на всички администрации”, сподели още Константинова. Тя направи ангажимента, че по-малките офиси на “Български пощи” се оказва, че не разполагат с компютри или пък хората не са подготвени да работят с тях. Изпълнителният шеф на сдружението на общините в България Силвия Георгиева посочи, че в две трети от кметствата има порядъчен интернет, за разлика от пощите там.

Дигитални ли са “дигиталните услуги”?

Министърът по електронното ръководство Божидар Божанов уточни, че занапред би трябвало да се работи в допълнение по някои електронни услуги, тъй като се оказва, че те не са цифровизирани “от край до край”. Министърът даде образец с услуга, която се декларира онлайн, само че администрацията изисква най-после да си я получите на място в офис или наложително да ѝ постави влажен щемпел.

На други места пък се изисквало попълване на заявления на място. Божанов похвали Агенцията по вписванията и посочи, че там декларациите се попълнят цифрово с отметки.

На собствен ред шефът на Сдружението на общините в България Силвия Георгиева уточни, че кметствата имат 80 млн. книжни страници данни до 2010 година, които би трябвало да се цифровизират. Тя уточни, че сходен план е заложен в Плана за възобновяване на България, който сега се преработва за следващ път.

Геориева посочи още, че общините употребяват взаимни услуги. Например, налични са 150 основни архитекти, които се употребяват от 256 общини в България. По същия метод се действало и с ИТ експертите.

Обмисля се платформа за е-информация

Калина Константинова сподели още, че ведомството ѝ обмисля и основаване на самобитна платформа за е-информация. Чрез нея всеки жител ще може да откри къде каква информация или услуга може да откри при работата си с страната. В отговор на въпрос Константинова посочи, че с персоналните данни на жителите ще оперира единствено страната, само че не и частна компания, тъй като те са детайл от националната сигурност.

Администрацията ще се стреми да разгласява отворени данни, тъй че те да могат да се употребяват от бизнеса. Въз основа на тях могат да се развиват спомагателни приложения.

“Един от проблемите е, че част от отворените данни, които са налични сега, не са актуални”, сподели още Константинова.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР