В сиренето на пазара у нас има твърде много вода,

...
В сиренето на пазара у нас има твърде много вода,
Коментари Харесай

В сиренето на пазара у нас има твърде много вода, сочи последното проучване

В сиренето на пазара у нас има прекалено много вода, сочи последното изследване на " Активни консуматори ". Такъв проблем има от 10 години, прецизират от организацията.

От тестваните 48 марки сирене при 35 водното наличие е над 60%, а от тях в 12 е даже над 70%, са резултатите от проверката.

" Изразено в проценти 73% от сирената са оводнени, а 25% са свръховоднени. Рекордьор е продуктът наименуван " Свежо сирене ", и създаден от Ракево Милк Трейд ЕООД, който съдържа 86,95% вода – това е невиждана стойност в българската и международната процедура ", прецизират от Активни консуматори.

При евтините марки водата е повече

Проверката е разграничена и съгласно цената и разумно при по-евтините водата е повече. При 34 евтини марки (с цена под 14 лева) оводнени са 29 (85%), а от тях 10 (29%) са с вода над 70%. При по-скъпите сирена оводнените са два пъти по-малко – общо 6 (43%), от тях 2 (14,3%) са свръховоднени.

Имитиращи артикули се оферират като сирене

За разбор на немлечни мазнини са подбрани 6 продукта и с такива се оказа един от тях.

" 43% наличие на немлечни мазнини се откриват в марка, продавана неопакована в магазин " Била " с името " Даная ". Имитиращият артикул се предлага на скандалната цена от 20,90 лева на кг ", показват от организацията.

Общо при 6 селектирани проби е несъмнено наличие на немлечни мазнини.

Опасна ли е водата в сиренето?

" Количеството на водата в сиренето  е извънредно значим индикатор тъй като от него зависят биологичните и физико-химичните му свойства. Малка смяна в съдържанието на вода може да докара до фрапантни промени в качеството и сигурността ", безапелационни са от " Активни консуматори ".

Изброени са и аргументите:

– " Нарасналото водно наличие задейства нежелателни химични процеси в млечните артикули. При тях се образуват нездравословни, а от време на време и токсични и канцерогенни химични съединения. Колкото повече е водата, толкоз по-бързо протичат тези реакции и нарастват рисковете за потребителите.

– В сирената нормално се развиват млечно-кисели бактерии и се подтискат болестотворните такива. Промяната в наличието на водата измества равновесието сред бактериите и разрешава растежа на нетипичини за сиренето микроорганизми. Някои от тях може да са патогени, рискови за здравето на потребителите.

– Както споменахме нагоре с цел да се задържи водата в сиренето се употребяват редица химикали и ензими, всичките нетрадиционни за млечните артикули. Дори когато са позволени за вложение в други храни, не е изцяло ясно дали са подобаващи за сирене ".
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР