В Синодалната палата се състоя среща между Негово светейшество Българския

...
В Синодалната палата се състоя среща между Негово светейшество Българския
Коментари Харесай

Патриарх Неофит и Светият синод се срещнаха с папа Франциск

В Синодалната палата се състоя среща сред Негово светейшество Българския патриарх Неофит и Светия синод на БПЦ-БП с папа Франциск, който е на посещаване у нас. Заедно с него на срещата участваха кардинали и епископи от Ватикана, съпътстващи го във визитата му, оповестиха от Българската патриаршия.

" От името на Светия синод на Българската православна черква - Българска патриаршияприветстваме Вас и Вашите спътници с " Добре пристигнали ". Добре пристигнали в земите, носителки на наследството на Светите равноапостолни Кирил и Методий, на Свети княз Борис-Михаил Покръстител, на Свети Климент Охридски и на доста други Божии светци и угодници, с помощта на чието просветителско дело през девети и десети век християнството се популяризира в Европа и оттатък нейните лимити ", е споделил в обръщението си към папа Франциск патриарх Неофит.

Той е изтъкнал още, че " глава и кормчия на кораба на Едната, Света, Вселенска и Апостолска черква е самичък Господ Иисус Христос и в днешните бурни времена наш категоричен дълг е да пазим Неговия транспортен съд от каквито и да е пробойни, с цел да се спасят повече човешки души. Стараем се да опазваме Църквата, която е " без леке, или недостатък, или нещо сходно " (Еф. 5:27) и поставяме всички старания да не позволяваме взаимни отстъпки с вярата. Радваме се всякога, когато научаваме, че и други духовни водачи споделят сходни на нашите убеждения ".

Папа Франциск е споделил в обръщението си: " В насладата на възкръсналия Господ насочвам към Вас пасхалния привет в тази неделя, която в Християнския изток е наричана " Томина неделя ". Съзерцаваме апостола, който поставя ръка в ребрата на Господ и откакто е докоснал раните Му, изповядва: " Господ мой и Бог мой! " (Йоан. 20:28). Раните, които в хода на историята се отвориха измежду нас, християните, са мъчителни разкъсвания, нанесени на Тялото Христово, което е Църквата. И през днешния ден допираме с ръка техните последици. Но може би, в случай че сложим дружно ръка в тези рани и изповядаме, че Иисус възкръсна, и Го обявим за наш Господ и наш Бог, в случай че, признавайки нашите недостатъци, се потопим в Неговите рани от обич, можем да намерим още веднъж насладата от прошката и да предвкусим деня, в който с Божията помощ ще можем да отслужваме на еднакъв олтар пасхалната загадка ".

Папа Франциск е благодарил за оказания му банкет и е уверил, че ще носи в сърцето си загатна за тази братска среща с патриарх Неофит и Светия синод.

В срещата са взели участие Плевенският митрополит Игнатий, Ловчанският митрополит Гавриил, Пловдивският митрополит Николай, Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний, Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, Неврокопският митрополит Серафим, Русенският митрополит Наум, Старозагорският митрополит Киприан, Врачанскиятмитрополит Григорий, и Мелнишкият свещеник Герасим - основен секретар на Светия синод.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР