В шуменското село Хитрино се готвят за тъжна дата. Днес,

...
В шуменското село Хитрино се готвят за тъжна дата. Днес,
Коментари Харесай

Година след трагедията в Хитрино - хората все още се надяват на нови домове

В шуменското село Хитрино се готвят за тъжна дата. Днес, 10 декември, се навършва тъкмо година от гърмежа на влакови цистерни, който умъртви 7 души, а 29 бяха ранени .
Половината Хитрино беше унищожено. Все още има хора без покрив, отбелязва bTV.
Година след злополуката най-големият въпрос е по кое време селото ще бъде изцяло възобновено. Средства за това има с помощта на дарителските акции и обезпечените от страната пари, само че работата към момента не е завършила. Факт са и подозренията за неяснота при ръководството на средствата за компенсации, поправки и градежи.
В селото се строи на мястото на опожареното с 33 милиона лв. от дарения, от страната и от еврофондовете. Похарчени досега са 7 300 000 лв., най-вече за компенсации, строителство, ремонт и съоръжение .
Местният Обществен съвет дава отговор за разпределянето на парите. В Хитрино напълно отначало се строят общо 24 къщи и всички се надяват да имат покрив за Коледа.
напомня, че рано сутринта на 10 декември 2016 година товарен трен с цистерни, цялостни с пропан-бутан и пропилен, катастрофира на гарата в Хитрино. 12 вагона дерайлираха и 1 цистерна избухна, сривайки гарата, прилежащите постройки и част от селото.
В резултат на случая починаха 8 души и 29 бяха ранени . Жителите на Хитрино бяха евакуирани, с цел да бъде обезпечена тяхната сигурност при разчистването на авариралите цистерни. Повечето от тях бяха настанени при свои близки в района, а 14 души - в спешен център в Шумен. Имотите на жителите или по-точно техните остатъци се охраняваха от жандармерията. Хората, останали без дом, получиха първоначално еднократна финансова помощ в размер на 325 лв. , написа още БГНЕС.
На 25 октомври 2017 година Окръжна прокуратура-Шумен внесе в съда обвинителен акт против двамата машинисти от първия локомотив на влака. Окръжна прокуратура – Шумен съобщи на съд машинистите Димитър Михнев и Радослав Петков за това, че на 10.12.2016 година при ръководство на преносим железопътен състав – товарен трен са нарушили разпоредбите за придвижване, уредени в Закона за железопътния превоз, в Наредба № 58 от 02.08.2006 година за разпоредбите за техническа употреба, придвижване на влаковете и сигнализацията в железопътния превоз и по несъобразителност са предизвикали гибелта на 7 лица, телесни повреди на 14 лица и казусът е изключително тежък.
При подредено влизане в гара Хитрино на трети отклонителен коловоз локомотивният ватман Димитър Михнев не е извършил неотложно, тъкмо и абсолютно напътствията на сигнала на предупредителния семафор. При нахлуване в гарата управлявал влаковата комбинация със скорост 78 км/ч и не понижил скоростта до 40 км/ч, оповестиха от прокуратурата.
Вторият локомотивен ватман Радослав Петков не подхванал дейности за неотложно прекъсване на влака, откакто Михнев не посочил с дейности, че ръководи безвредно влака.
В резултат на позволените нарушавания от двамата машинисти е последвало дерайлиране на влака и разваляне на вагон-цистерни от състава на композицията, приключване на транспортиран газ пропилен и последвал гърмеж.
По несъобразителност и при без значение съпричиняване двамата са предизвикали гибелта на 7 лица и телесни повреди на 14 лица.
Разследването е открило, че произшествието не е провокирано от повреди в жп инфраструктура; не се дължи на повреди в осигурителната техника; не е провокирано от техническа нередовност на преносимия състав; не се касае за техническа нередовност, обвързвана с транспортирания товар - претоварване, респ. незадоволително натоварване на вагоните цистерни. Причина за настъпилото жп произшествие е придвижването на влака с висока скорост –двойно по-висока от позволената от 40 км/час по криви при влизане в отклонителния трети коловоз на гара Хитрино, което е довело до претоварване и разрушение на стоманения път и дерайлиране на част от вагоните .
При дерайлирането е настъпил пробив в десетата цистерна от влака, натоварена с пропилен, изминал е газ, който се е смесил с въздуха и се взривил, при което разрушил здания и последвал пожар. Налице е директна причинно-следствена връзка сред позволените от двамата подсъдими нарушавания на разпоредбите за придвижването на преносим състав и настъпилата гибел на повече от едно лице (на 7 лица) и съставомерни телесни повреди на повече от едно лице (на 14 лица).
Материалите по делото, което е от изключителна фактическа и правна трудност, са 40 тома , а обвинителният акт против двамата подсъдими – 75 страници. При следствието са били назначени и направени десетки експертизи – съдебномедицински, съдебнопсихиатрични, за определяне на междинни и тежки телесни повреди, токсикологична, за алкохол и наркотични субстанции, химическа, пожаротехническа, компютърна, на железопътния път, техниката и скоростта на придвижване на композицията, която е извлечена като информация от черните кутии на влака. В следствието са взели участие 13 следователи от Националната следствена работа.
Димитър Михнев е с мярка за неотклонение „ парична гаранция “ 10 000 лв., а Радослав Петков с „ подписка “ . Наложена им е възбрана за овакантяване на страната.


Етикети:
Предишна Случайна вест Следваща ОЩЕ ОТ Шумен  В Шумен провеждат Ден на донорите В Шумен провеждат Ден на донорите  Земетресение в региона на Нови пазар, Шумен Земетресение в региона на Нови пазар, Шумен  Кмет ще дава спомагателна отпуска на непушачите Кмет ще дава спомагателна отпуска на непушачите  Партия раздавала образователни пособия на турски език в Шумен Партия раздавала образователни пособия на турски език в Шумен  Община Каспичан означи Деня на националните будители с богата тридневна стратегия Община Каспичан означи Деня на националните будители с богата тридневна стратегия Интервю Още Кметът на Ихтиман: Въртим се в обаян кръг с ел. подстанция и ПСОВ в частен парцел
Калоян Илиев е роден на 8 октомври 1980 година в Ихтиман. Кмет...
Кметът на Златоград Мирослав Янчев: Освен да подвигам популацията н Кметът на Горна Оряховица: Предложеният от АПИ вид за магистр Мария Масларова - Гъркова, изпълнителен шеф на ЗК " Лев Инс ": Кметът на Ивайловград Диана Овчарова: Общ устройствен план взема решение най-важния пробл коментара 0 Коментара Кафене добави коментар добави коментар Име: Всички Мъж Жена Защита: Избери типаж  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Избери страст  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Стари аватари  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Вашият коментар Затвори Коментирай
Екипът на actualno.com ви благодари, че употребявате кирилица за вашите мнения. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и персонални нападки, или обиди на расова, полова, етническа или верска основа, той ще бъде заличен от модератора на уеб страницата.
Най-стари Най-нови Най- Най- НАЙ-СПОДЕЛЯНИ  missing image Франция се прости вечно с легендата...
Днес Франция се прости за последно с рокендрол легендата Джони Холидей със специфична траурна гала по парижкия бул. „ Шан...
Българинът дава повече пари за колата си,... Честваме зачатието на Света Анна - майка н... 6 чести неточности на неопитните туристи Израел е нанесъл удари по цели на екстреми... НАЙ-ЧЕТЕНИ  missing image Само в Actualno: Близък на Джино разкрив...
Снощи къщата на Big Brother още веднъж бе разтърсена от тежки обвинявания. По този мотив непосредствен другар на един от участниците в сезона &ndas...
Дневен хороскоп за 10 декември Седмична прогноза за времето за 11-17 деке... Пещерни тролове тровят цели квартали Британският The Guardian: Ски курорт в Бъл... НАЙ-КОМЕНТИРАНИ  missing image Адвокат: България би трябвало да подсигурява прочие..
„ Докато хетеросексуалните хора имат право да избират дали да сключат брак, хомосексуалните няма това право. Трябва да им бъде гар...
Борис Дрангов: Македонската черква да бъде... Борисов мъдри стабилността на Балканите с... Българинът, ритнал жена в берлинското метр... Кризата поради Йерусалим се ожесточава (СН...  www.expert.bg  6 неточности на туристите, които им костват скъпо 6 неточности на туристите, които им костват...  Близо 70% от семействата у нас имат интернет Близо 70% от семействата у нас имат ин...  София ще разполага с 1,4 милиарда лв. бюджет следващата година София ще разполага с 1,4 милиарда лв. бюдж...  " Булгаргаз " предложи повишаване на синьо...  www.iwoman.bg  Любовна ИЗНЕНАДА за една зодия в хороскопа за 10 декември Любовна ИЗНЕНАДА за една зодия в хороско...  Само в iWoman.bg: Близък на Джино разкрива мамил ли е брадърът хора с пари Само в iWoman.bg: Близък на Джино разкри...  Дневен хороскоп за 9 декември Дневен хороскоп за 9 декември  Най-красивите дами са от тези зодии Най-красивите дами са от тези зодии  http://www.sportlive.bg  Ювентус обезличи Интер в дерби №169, само че взе точка вместо водачеството Ювентус обезличи Интер в дерби №169, само че...  Венци Стефанов: Пенев в БФС? От всяко дърво свирка не става Венци Стефанов: Пенев в БФС? От всяко дъ...  Съмнителен гол оказа помощ на ПСЖ да спре неприятната серия Съмнителен гол оказа помощ на ПСЖ да спре ло...  Запитаха Роси дали бъдещето му зависи от спечелването на Купата Запитаха Роси дали бъдещето му зависи от... Интервю Още Кметът на Ихтиман: Въртим се в обаян кръг с ел. подстанция и ПСОВ в частен парцел
Калоян Илиев е роден на 8 октомври 1980 година в Ихтиман. Кмет...
Кметът на Златоград Мирослав Янчев: Освен да подвигам популацията н Кметът на Горна Оряховица: Предложеният от АПИ вид за магистр Мария Масларова - Гъркова, изпълнителен шеф на ЗК " Лев Инс ": Кметът на Ивайловград Диана Овчарова: Общ устройствен план взема решение най-важния пробл Нови Най-четени Най-коментирани Година след нещастието в Хитрино - хората към момента се надяват на нови д... 50 0 Световен ден за правата на индивида... 53 0 142 снегорина са чистили София през нощта... 51 0 Свети мъченици Мина, Ермоген и Евграф... 82 0 Прогноза за времето - 10 декември (неделя)... 142 0
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР