В щата Махаращра в западната част на Индия от края

...
В щата Махаращра в западната част на Индия от края
Коментари Харесай

Екстремни жеги причиниха смъртта на най-малко 25 души в индийския щат Махаращра

В щата Махаращра в западната част на Индия от края на март бяха регистрирани 25 смъртни случая от топлинен удар. Това е най-големият брой жертви, регистрирани през последните пет години, съобщи Ройтерс. На други места в страната евентуално има още жертви, откакто температурите надвишиха 40 градуса по Целзий.

Учени свързаха ранното идване на летните горещини с климатичните промени и споделиха, че повече от един милиард души в Индия и прилежащия Пакистан са изложени на риск от рискови горещини. Разхлаждащи мусонни дъждове се чакат чак идния месец и на фона на все по-честите спирания на електроснабдяването в някои елементи на Индия даже семействата, които могат да си разрешат климатици, няма да могат да се спасят от жегата в идните седмици.

Индия е вторият по величина производител на пшеница в света, само че се чака, че тази година поради жегите ще има суша и реколтата ще пострада след пет следващи години на рекордни добиви. С повишаването на търсенето на електрическа енергия фирмите производители са изправени пред голям дефицит на въглища и държавното управление ги приканва да усилят вноса.

По информация на Индийската метеорологична работа в страната е бил регистриран най-горещият месец март от повече от век и междинната оптималната температура в страната се е повишила до 33,1 градуса по Целзий - съвсем 1,86 градуса над нормата. На доста места в северните, западните и източните елементи на страната през миналия месец температурите са били над 40 градуса. Властите в щата Одиша в източната част на Индия оповестиха, че 64-годишен мъж е умрял от топлинен удар на 25 април и на стотици други хора е била оказана лекарска помощ.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР